Apelul lui T. Băsescu: Ianukovici să nu folosească armata, situaţia actuală poate degenera într-un conflict de proporţii

Data publicării:
Traian Basescu declaratie la Cotroceni-1

 

România condamnă folosirea disproporţionată a forţei împotriva populaţiei şi respinge utilizarea violenţei pentru atingerea obiectivelor politice”, se precizează în apelul şefului statului, citat într-un comunicat al Preşedinţiei.

„Preşedintele Traian Băsescu îşi reafirmă profunda îngrijorare faţă de degradarea continuă a situaţiei din Ucraina, care a dus la pierderi de vieţi omeneşti, sute de răniţi şi la destabilizarea majoră a statului ucrainean”, se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu arată că „situaţia actuală poate degenera într-un conflict de proporţii, cu consecinţe greu de anticipat pentru poporul ucrainean şi pentru securitatea regională la graniţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a Uniunii Europene”.

Băsescu face apel la încetarea violenţei din stradă şi la angajarea dialogului dintre putere şi opoziţie pentru soluţionarea situaţiei din Ucraina în interesul poporului ucrainean, pentru menţinerea statalităţii, a suveranităţii naţionale, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării.

Şeful statului nu consideră oportună aplicarea de sancţiuni cu efecte economice asupra Ucrainei, dar apreciază necesare sancţiuni severe la adresa persoanelor responsabile de utilizarea excesivă a forţei.

„Analizând evoluţiile din ultimele 48 de ore, preşedintele Traian Băsescu consideră că singura soluţie de revenire la un parcurs democratic al Ucrainei este satisfacerea integrală a revendicărilor Opoziţiei şi organizarea de alegeri anticipate la toate nivelurile”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a confirmat că 35 de persoane au fost ucise în violenţele de la Kiev, adăugând că alte 505 persoane au fost rănite, dintre care 292 au fost spitalizate, relatează Russia Today, în pagina electronică.

Anterior, un jurnalist al postului de televiziune Russia Today, prezent la faţa locului, cita informaţii neconfirmate despre moartea a cel puţin 35 de persoane în cursul dimineţii de joi la Kiev.

Televiziunea susţine că lunetişti ai opoziţiei au ocupat câteva acoperişuri din centrul Kievului şi trag în forţele de securitate. Potrivit primelor informaţii, 12 poliţişti ar fi fost capturaţi de manifestanţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri