Arena Națională nu poate găzdui meciuri din fazele superioare ale unui campionat european de fotbal

Data publicării:
arena nationala -Mediafax Foto-Alexandru Hojda

Şefii fotbalului românesc, dar si cei din Primăria Capitalei dau asigurări că arena va fi modificată la timp pentru a primi aprobarea oficialilor europeni. Marelui stadion, care a costat un sfert de miliard de euro, îi lipsesc 5.000 de locuri in tribune, dar şi locuri de parcare.

Cel mai mare stadion de fotbal din ţară are o capacitate care îi permite cel mult organizarea unor meciuri din grupe. Pentru fazele superioare ale unei competiţii continentale are nevoie de modificări importante.

Ca să poată organiza un sfert de finală de campionat european, Naţional Arena ar trebui să aibă cel puţin 60 de mii de locuri.

Asta înseamnă că mai este nevoie de încă 5.000 de locuri. De asemenea, trebuie dublat numărul de locuri pentru persoanele cu dizabilităţi şi mărit numărul de loje pentru VIP-uri.

Nici spaţiile pentru oficiali nu sunt suficiente: doar 480 de locuri, faţă de 800 cât sunt standardele.

„Dacă am putut să facem la Europa League 800, cu siguranţă vom face 465 şi aici, deci nu e nicio problemă”, spune Andrei Vochin, directorul de comunicare al FRF.

Naţional Arena, inaugurată în 2011, are nevoie de modificări şi în exterior.

UEFA cere ca stadionul să aibă cel puţin 1.268 de locuri de parcare numai pentru echipe, stafful tehnic şi invitaţii speciali. Iar pentru suporteri ar trebui create alte 2.000 de locuri noi de parcare.

„Aici, în zona aceasta a stadionului naţional se află câteva baze sportive importante. În toate aceste zone se pot organiza parcări suficiente pentru suporteri, pentru VIP-uri şi aşa mai departe”, adaugă Andrei Vochin.

Şefii fotbalului românesc spun că au început demersurile pentru a aduce stadionul la cerintele europene.

„Am fost invitaţi şI la Guvern pentru o discuţie”, spune Gino Iorgulescu, președintele LPF .

„Îl aştept pe preşedintele federaţiei de fotbal, cel nou, ca să pot să Îi dau deja contractele care au fost semnate cu UEFA de către Primăria Capitalei”, afirmă Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

Pentru campionatul european de fotbal din 2020, stadionul naţional trebuie să mai aibă 8 cabinete medicale fixe, 80 de cabine TV, 2.500 de toalete pentru bărbaţi şi 1.000 pentru femei.

Oraşele care vor să organizeze jocuri la Euro 2020 trebuie să depună ofertele până la finalul lunii aprilie, iar în septembrie vor fi desemnate cele 13 oraşe gazdă ale turneului.

Toate cheltuielile pentru modificarea stadionului vor fi suportate de Guvern.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri