Armata, scutul împotriva inamicilor aerieni

Data publicării:
avion militar pe pista

În acel moment trebuie sa ridicăm în aer avioanele de vânătoare. Trebuie să facem procedurile de somare ca acele avioane să iasă din spaţiul aerian românesc”, explică Ministrul Apărării, Mircea Dușa.

„Dacă nu se supune, în ultimă instanţă deschide focul”, spune expertul în aviație Sorin Stoicescu.

În ultimii ani, spaţiul aerian al României a fost în pericol de mai multe ori. A recunoscut acest lucru chiar ministrul Apărării, Mircea Duşa. România are o lege specială care reglementează protejarea spaţiului aerian, recent republicată, iar deschiderea focului este ultima soluţie.

Spaţiul aerian este definit drept coloana de aer de deasupra teritoriului României. Atunci când o aeronavă care nu are autorizaţie de trecere se apropie sau chiar intră în acest spaţiu este activat un mecanism cu etape clar definite. Primul este somarea personalului de la bordul aeronavei să prezinte identitatea şi scopul tranzitării.

În situația în care refuză să îşi prezinte identitatea se trece la partea militară, care solicită din nou identitatea. Dacă nu vrea să îşi dezvăluie identitatea şi continuă zborul, nedând alte detalii - ar putea să spună caută un aeroport să aterizeze din motive umanitare -, se ridică aviaţia de vănătoare în aer”, spune Sorin Stoicescu.

Ministrul Apărării explica anul trecut că tocmai aceste încălcări ale spațiului aerian reprezintă un motiv pentru a grăbi achiziția de avioane multirol.

România derulează în prezent un program de achiziţionare a 12 avioane de luptă F16 la mâna a doua, în valoare totală de 628 de milioane de euro, sumă pe care România o va plăti timp de cinci ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri