Sari la conținut

Armele prezentate de Sky News nu sunt de asalt. Reacţia postului britanic

- E posibil ca aceste arme, acest tip de arme să ajungă în mâinile teroriştilor?

- Dacă au bani, nu contează cine eşti, poţi vinde oricui.”

Cu aceste imagini jurnaliştii Sky News au acreditat ideea că au participat la o întâlnire cu traficanţi de arme din România. Reporterul sugerează că armele ar fi putut ajunge în mâinile membrilor grupării Stat Islamic cu usurinţă. La Bucureşti experţii, dar şi oficialii nu sunt atât de îngrijoraţi de situaţia prezentată.

Gheorghe Tapalan, armurier: „Aici vă arăt vestita armă care se vede în imagini. Este o armă produsă la SADU. Are modificări, i s-a pus un încărcător mic şi nu mai este automată ci este semiautomată. (Este identică?) Da!”

Temuta armă automată AK-47 care apare în imaginile jurnaliștilor este în realitate o armă de colecție. A fost modificată, trage doar foc cu foc şi nu se mai fabrică, spun specialiştii. Mai mult, în România, acest gen de armă poate fi cumpărat legal pe baza unui permis. Şi arma cu lunetă care apare în prezentare este tot de vânătoare.

Gheorghe Tapalan este armurier și vânător de zeci de ani. El este convins că armele dscoperite de britanici nu intră în sfera de căutări a teroriștilor.

Gheorghe Tapalan: „Ei caută arme cât mai scurte, să poată să fie automată, să aibă cât mai multe focuri nicidecum arma asta. Arma asta ai tras două focuri apoi trebuie să reîncarci.”

Poliţia Română confirmă într-un comunicat că armele prezentate sunt de vânătoare.

„Aceste tipuri de arme sunt deţinute legal în ţara noastră de membrii asociaţiilor de vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic. Până la acest moment, nu au fost obţinute date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârşirea infracţiunii de contrabandă”.

Şi oficialii DIICOT merg pe aceeaşi variantă, dar au deschis o anchetă.

Daniel Horodniceanu: „Fără să am pretenţia că am o opinie de specialist, am analizat felul armamentului şi armele respective nu par neapărat arme de asalt, nu par arme de război mai degrabă par arme de vânătoare.

Noi nici nu ştim dacă a fost pe teritoriul ţării noastre”.

Costin Georgescu, fost director SRI: „În orice caz nu erau niște specialiști. Se vedea clar că nu erau niște traficanți de anvergură ca cei pe care îi vedem prin filme”.

Polițiștii români au luat deja legătura cu cei din Londra pentru a afla detalii despre echipa de filmare.

Daniel Horodniceanu: „Sunt invidios să văd oameni atât de importanţi între ghilimele, traficanţi internaţionali de armament care să facă un mini reportaj la ştiri cu reporter, dar este o părere personală.

Dacă faptele făcute de cetăţeni britanici sunt pe alt teritoriu decât al României atunci nu am avea cum să îi tragem la răspundere”.

La solicitarea Digi24, oficialii Sky News au transmis că Stuart Ramsey, autorul materialului nu poate fi găsit deoarece a intrat în concediu. Stuart Ramseyi este cel mai vechi corespondent extern al postului britanic de ştiri. și a făcut anchete privind cartelurile de droguri din Mexic, a relatat despre revolta din Ucraina şi despre catastrofa avionului MH17, prăbuşit în estul Ucrainei.