Artificiile, principala atracție a Revelionului. Spectacol de 15 minute la București, record mondial în șase minute la Dubai

Data publicării:
artificii piata constitutiei - 6325989-Mediafax Foto-Silviu Matei

La București s-au folosit 20 de tone de artificii – trei TIR-uri - importate din Italia, Germania, Marea Britanie, Spania, China. Artificiile au fost lasate din 27 de puncte amplasate în curtea Parlamentului, pe o distanță de 500 de metri. Timp de un sfert de oră, bucureştenii din Zona Unirii au putut admira artificiile lansate printr-un sistem performant wireless, care poate trimite materialele pirotehnice şi de la o distanţă de câţiva kilometri.

Cristian Niţă, organizator al spectacolului de artificii din Piața Constituției, a declarat pentru Digi24 că montarea dispozitivelor pentru cel mai mare foc de artificii din București a început cu cinci zile înainte. Au lucrat 30 de pirotehnişti. „Faptul că lumea a fost mulţumită ne ajută pentru anul viitor să ne autodepăşim”, a spus Cristian Niță.

Piața Constituției, 1 ianuarie 2014     Foto: MEDIAFAX

El a subliniat că deși totul a fost montat în numai cinci zile, e o intreagă muncă de echipă pentru a ajunge la această sincronizare perfectă. „Suntem singurii din ţară cu sistem wireless, putem trage la câțiva kilometri. Se alege muzica, în funcție de tipurile de artificii”, a explicat Cristian Niță.

Dubai, în Cartea Recordurilor

Un record mondial a fost însă stabilit în Dubai. Peste 400 de mii de artificii au fost lansate din Turnul Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume. Spectacolul a fost pus la punct de peste 200 de pirotehnişti şi s-a întins pe o distanţă de 100 de kilometri de-a lungul coastei emiratului din Golful Persic.

Dubai, 1 ianuarie 2014      Foto: MEDIAFAX

A fost cel mai mare foc de artificii organizat până acum de Anul Nou. Mii de oameni au privit cum Burj Khalifa, celebrul turn de peste 800 de metri, a fost pur şi simpu scăldat în lumină timp de şase minute, imediat după miezul nopţii.

Artificii au fost lansate şi din alte 400 de locuri, răspândite pe o distanţă de 100 de kilometri de-a lungul coastei emiratului din Golful Persic.

Atât locuitorii Dubaiului, cât şi turiştii au putut asista şi la un minunat spectacol al fântânilor arteziene.

Spectacolul gigantic de lumini de Anul Nou a adus Dubaiul în Cartea Recordurilor. A fost doborâtă astfel performanţa Kuweitului, care anul trecut a lansat doar 70 de mii de artificii. De altfel, pentru a omologa celelalte 100 de recorduri mondiale doborâte până acum de Dubai - de la clădiri şi insule artificiale, până la cocteiluri - cei de la Guiness Book au deschis aici un birou.

Întrebat despre focul de artificii de la Dubai, Cristian Niță, a spus că cei de acolo nu au bariera bugetului, ca în Europa, sugerând astfel că singura problemă pentru a putea concura cu un astfel de spectacol este cea financiară, nicidecum logistică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri