Asasinatul de la Arad. Ce se știe până acum din anchetă și unde a fost mașina care a sărit în aer

Data publicării:
masina care arde si un barbat care incearca sa stinga focul cu un extinctor
Primele momente ale exploziei de la Arad: un bărbat încearcă să stingă focul cu un extinctor, dar flăcările cresc în intensitate Foto: captură video

Explozia unei mașini în Arad, în urma căreia a murit omul de afaceri Ioan Crișan, se conturează tot mai mult drept un asasinat la comandă. Procurorii au anunțat că investighează acum un omor calificat cu premeditare.

Procurorul de caz a cerut mai multe expertize - nu se știe ce tip de explozibil a fost folosit, dar nici când a fost montat în autoturism -, așa că polițiștii au ridicat imagini de pe camerele de supraveghere din oraș, pentru a reface traseul bărbatului și discută cu toți cunoscuții, angajații și partenerii de afaceri, pentru a stabili mobilul atacului. 

Au apărut și noi imagini, surprinse imediat după momentul deflagrației  - în total două minute, în care incendiul pornit în ce a mai rămas din interiorul mașinii crește în intensitate, în ciuda eforturilor unui trecător, care a încercat să intervină cu un extinctor de mână.

Procurorul care coordonează ancheta încearcă să afle cu exactitate când anume a fost montat mecanismul exploziv în mașină. Autoturismul era condus în mod curent de omul de afaceri din Arad. Ce au reușit să afle anchetatorii este că deși era mașina pe care o folosea în mod curent, la jumătatea lunii mai Ioan Crișan a lăsat-o parcată într-o hală a firmei pe care o deținea în apropierea municipiului Arad timp de 10 zile, între 14 și 24 mai, după ce a sesizat câteva probleme la anvelope. Abia pe 24 mai a dus mașina într-un service din oraș, unde a stat timp de 25-30 de minute pentru înlocuirea acelor anvelope. Au fost făcute verificări și acolo, însă reprezentanții service-ului spun că nu se pune problema ca un eventual dispozitiv exploziv să fi fost montat în acele momente în autoturism, fie sub scaunul șoferului, fie în zona motorului, așa cum se bănuiește în prezent.

Cei mai buni ofițeri de la Poliție, dar și de la instituțiile care colaborează în această anchetă lucrează acum pentru a determina cu exactitate tipul de explozibil folosit, dar și când a fost montat. Ministrul de interne Lucian Bode declara, luni dimineață, că atacul de la Arad este unul singular.

Traseul mașinii și filmul evenimentelor

Anchetatorii au refăcut și traseul omului de afaceri din ultimele ore de dinaintea producerii exploziei.

Ioan Crișan a ajuns vineri seara acasă, în jurul orei 21:00, într-un cartier din Arad unde locuiește alături de soție. Mașina a rămas parcată pe locul de parcare pe care omul de afaceri îl folosea în mod curent toată noaptea.

A doua zi a plecat de dimineață de acasă, în jurul orei 6:30.

La ora 6:45 a parcat în locul unde a avut loc deflagrația.

A lipsit din mașină timp de 10 minute, a fost la un bar din zonă unde mergea în mod curent dimineața pentru a bea cafeaua și s-a urcat din nou la volan în jurul orei 6:55.

După câteva zeci de secunde, mașina a sărit în aer.

Primul apel la 112 a fost făcut la ora 7:00, după ce mai mulți trecători au încercat să stingă flăcările care creșteau, însă, în intensitate, așa că au cerut ajutorul pompierilor.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri