ASF a amendat ASIROM pentru nereguli

Data actualizării: Data publicării:
Capture

Autoritatea de Supraveghere Financiară a găsit nereguli la cel mai mare asigurator din România, ASIROM. Inspectorii ASF au decis şi o serie de sancţiuni, cu 200.000 de lei a fost amendată compania ASIROM, amendă de 50.000 de lei a primit un vicepreşedinte companiei. De asemenea, trei directori ai companiei au fost amendaţi cu 10.000 de lei.

ASF a efectuat la ASIROM, companie controlată de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), un control inopinat între 5 septembrie şi 17 noiembrie 2016. Decizia a fost luată după o creştere accelerată, în prima jumătate a anului trecut, a reclamaţiilor privind întârzieri la plata daunelor.

”În principal, tematica controlului a vizat modul în care societatea a instrumentat/soluţionat dosarele de daună pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă şi CASCO auto, a calculat şi a înregistrat rezerva de daună (avizată şi neavizată), precum şi acurateţea şi exactitatea datelor privind dosarele de daună aflate în rezervă/plăţi de indemnizaţii/respingeri/prescrieri dosare”, se arată într-un comunicat transmis de ASF si citat de News.ro.

Autoritatea a descoperit, în cadrul controlului, că aproape 9.000 de dosare din cele peste 22.000 gestionate de ASIROM în perioada analizată (ianuarie 2015-iulie 2016) înregistrau întârzieri la plată, potrivit Profit.ro. Mai mult, în 2014 şi 2015, rezervele de daună au fost subevaluate cu circa 15 milioane de lei.

Una dintre principalele cauze ale acestei probleme a fost că ASIROM nu includea în rezerve şi cheltuielile cu gestionarea dosarelor de daună.

În urma controlului inopinat şi a neregulilor constatate, ASF a decis sancţionarea ASIROM cu amendă de 200.000 lei, în conformitate cu prevederile regulilor privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare.

În plus, autoritatea a decis sancţionarea cu amendă de 50.000 de lei a vicepreşedintelui directoratului ASIROM, Bregovan Adamovic, responsabil cu daunele până în data de 1 noiembrie 2016.

ASF i-a mai amendat cu câte 10.000 de lei pe preşedintele directoratului, Juraj Lelkes, pe directorul departamentului daune, Bazon Octavian, precum şi pe vicepreşedintele directoratului Daniela Meghea, membru al directoratului ce a semnat decizia privind comitetul de analiză şi soluţionare a petiţiilor din cadrul ASIROM.

În plus, autoritatea a stabilit o serie de măsuri corective pe o perioadă de şase luni de la data primirii deciziei, privind evoluţia dosarelor aflate în soldul rezervei de daună avizată în data de 31 decembrie 2016 şi evoluţia dosarelor de daună avizate în cursul anului 2017, în perioada menţionată.

ASF a hotărât ca ASIROM să întocmească raportul privind riscul propriu şi evaluarea solvabilităţii pentru perioada 2016 - 2018, în conformitate cu prevederile privind cerinţele calitative stabilite de către Autoritatea Europeană de Supraveghere pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, luând în considerare nivelul riscurilor de rezervă şi operaţional identificat în cadrul controlului.

Decizia ASF cu privire la rezultatele controlului inopinat poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării, fără ca executarea sancţiunilor să fie suspendată pe durata soluţionării contestaţiei.

ASIROM domina piaţa RCA după primele nouă luni ale anului trecut, cu o cotă de piaţă de 20% şi un nivel al primelor subscrise de 609,3 milioane lei.

În luna decembrie a anuluit trecut, Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a avertizat că păgubiţii în urma accidentelor auto, care trebuie să primească despăgubiri în baza poliţelor RCA emise de către Asirom, întâmpină probleme grave, deoarece daunele sunt plătite, de regulă, parţial şi cu întârziere. ASSAI a cerut ASF să intervină în acest caz.

Piaţa RCA este zguduită de probleme, în condiţiile în care două companii de pe piaţă, Astra şi Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale. Pe piaţa RCA au rămas în prezent doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri