Asiguratorii vor putea cerceta dosarele de daună până la trei luni, fără informarea păgubiților

Data publicării:
masina service

Într-un comunicar remis joi presei, ASSAI anunță că a sesizat Parlamentul și a transmis propunerile de modificare a actului normativ. ASSAi spune că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dă dovadă de reflexe anti-cetățean și ”continuă să își bată joc de asigurați și să favorizeze firmele de asigurări”.

”Este foarte clar că acest Consiliu al ASF și-a atins limitele, fiind incapabil să genereze reforma celui mai important segment din asigurări, de aceea Parlamentul României, aflat în slujba cetățenilor, trebuie să ia în calcul cele două variante de reformare a Consiliul ASF: destituirea lui Mișu Negrițoiu sau demiterea întregului Consiliu al ASF”, spune președintele ASSAI, Cristian Muntean.

Probabil că cel mai spionos aspect privește constatarea daunelor. ”Modul defectuos de constatare a daunelor reprezintă punctul central care cauzează cele mai mari probleme păgubiților RCA, ori, tocmai acesta a fost 'omis' în mod deliberat de către ASF. ASF a eliminat obligativitatea asigurătorilor de a notifica în termen de 5 zile lucrătoare de la data avizării daunei păgubiții RCA, atunci când vor să le introducă în cercetări de 90 de zile dosarul de daună. Acest lucru are ca rezultat faptul că păgubitul își repară mașina, crezând în buna credință a asigurătorului RCA, iar după ce depune actele de reparație la asigurator și observă că nu este despăgubit în termen legal află abia atunci că asigurătorul a decis să îi introducă în cercetări de 90 de zile dosarul de daună fără ca măcar să îl anunțe', precizează ASSAI.

Pentru a descuraja societățile de asigurări ”să nu mai abuzeze” de prevederea prin care asigurătorii pot efectua cercetări de 90 de zile a dosarului de daună, ASSAI a transmis ca și propunere (existentă în Austria, Germania și Franța) dreptul păgubitului RCA de a-și închiria un autovehicul, în vederea decontării acelor costuri de închiriere, în situația în care acele suspiciuni de fraudă nu se confirmă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri