Asociația Arhimede, lecție de fraudă

Data publicării:
clasa copii

Asociaţia Arhimede funcționează de 10 ani și organizează concursuri școlare foarte populare printre elevi. Profesorii care aveau ca misiune pregătirea elevilor și-au transformat însă cunoștințele de matematică pentru a pune la punct o rețea piramidală în care fiecare membru avea un rol precis remunerat. Asociaţia a încasat ani buni de la fiecare elev care participă la concursuri 25 de lei, fără a elibera chitanţe și fără a plăti taxe la stat. Doar în ultimii cinci ani, asociația ar fi păgubit statul cu 3,1 milioane de euro. Unul dintre capii rețelei ar fi fost chiar președintele asociațiilor de părinți.

Reporter: Care este implicarea dumneavoastră?

Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: Niciun fel de implicare! Am semnat un acord de parteneriat, aşa cum au semnat cu Ministerul Educaţiei, cu inspectoratele şcolare, cu alte ONG-uri, fără a desfăşura efectiv activităţi comune.

Reporter: Se vorbeşte despre o sumă foarte mare, prejudiciu. Se tăiau facturi pentru sumele luate de la elevi?

Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: Nu ştiu ce sume au fost încasate, eu nu am luat niciun leu.

Reporter: Nu aţi luat?

Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: Nu! Nici de la elevi, nici de la altcineva!

După câteva ore de audieri, timp în care a aflat şi că va fi anchetată pentru evaziune fiscală, Mihaela Gună a fost lăsată să plece acasă.

Creierul piramidei evazioniste ar fi fost însă directorul asociaţiei Arhimede, care, spun anchetatorii, şi-a atras în afacerea cu iz penal atât soţia, profesor în Capitală, cât şi fiica.

Reporter: S-au făcut percheziţii şi la dumneavoastră acasă?

Petruș Alexandrescu: Nu. Nu pot să vă spun nimic, nu vă supăraţi!

Totul a fost posibil cu ajutorul a zeci de profesori şi învățători din Bucureşti şi alte şapte judeţe, acum urmăriţi penal.

După mai bine de cinci ore de percheziții, procurorii au ridicat de la Liceul Nichita Stănescu trei saci cu documente. A fost luat la audieri chiar directorul instituției de învățământ”, transmite corespondentul Digi24 Loredana Iordache.

Astfel, un profesor care asista la concursul Arhimede primea 2,5 lei pentru fiecare elev înscris, profesorul care corecta lucrările primea 3,5 lei, iar coordonatorul centrului în care se desfăşura concursul încasa 2,5 lei pentru fiecare elev. Restul de 16,5 lei intrau în conturile profesorului Petruş şi ale asociaţiei cu titlu de sponsorizare sau cotizaţie. Astfel, bugetul statului era ocolit.

Şefii unităţilor de învăţământ spun că nu ştiau că în spatele concursului se ascundea un mecanism de ilegalităţi.

Tincuţa Eftimie, directorul Şcolii nr.11 din Buzău: Participarea a fost pe bază de sponsorizare, sponsorizarea persoanelor juridice către asociaţia Arhimede.

Reporter: Nu s-au dat bani?

Tincuţa Eftimie, directorul Şcolii nr.11 din Buzău: Nu, nu, în niciun caz, nu. Şi nici profesorii nu au strâns bani de la elevi pentru organizarea acestui concurs.

Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional Ştefan cel Mare din Suceava: Din punctul meu de vedere nu sunt ilegalităţi. Concursul s-a desfăşurat în baza unui protocol semnat între ministerul de resort, Ministerul Educaţiei, şi Asociaţie. Eu altminteri nu puteam să purced la un astfel de concurs fără acordul ministerului.

Procurorii nu au ridicat numai acte la percheziţii. 300.000 de lei au găsit la editura implicată în afacere, dar şi la locuinţele profesorilor implicaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri