ASPA: De luni se reiau sterilizările câinilor în adăpostul de la Mihăileşti, de miercuri, adopţiile

Data publicării:
caini in adapost

„Ne-au fost înapoiate astăzi, (luni-n.r), documentele de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel că putem relua activitatea adăpostului. Adopţiile la Mihăileşti vor reîncepe de miercuri, în programul prelungit, de la 9.00 la 15.00”, spune Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA, într-un comunicat citat de Mediafax.

Începând de luni, medicii veterinari ai adăpostului vor relua procedurile de sterilizare a câinilor, se mai arată în comunicat.

Procurorii Parchetului instanţei supreme împreună cu reprezentanţii Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au făcut un control, joi, la adăpostul de câini de la Mihăileşti. Vineri, procurorii au ridicat fişele medicale ale câinilor aflaţi în adăpost, adopţiile şi sterilizările fiind suspendate.

Reprezentanţii ASPA precizează că în săptămâna 16 - 20 septembrie au fost adoptaţi 105 câini din adăposturile primăriei. Începând din 15 septembrie, programul de adopţii, în zilele de luni, miercuri şi vineri, a fost prelungit, de la intervalul 11.00 - 14.00, la 9.00 - 15.00.

În cele trei zile de adopţii din săptămâna 9 - 15 septembrie au fost adoptaţi 153 de câini.

Răzvan Băncescu estima că, în prima săptămână de când a început strângerea câinilor fără stăpân de pe domneiul public, cu un număr mai mare de hingheri, „nu s-a accentuat atât de mult partea de prindere încât să contrabalanseze partea de adopţie”.

Camerele de supraveghere din Parcul Tei au surprins clipele de dinainte și de după tragedia de la începutul lunii, când un copil de 4 ani a fost sfâșiat de câini. Imaginile, care au fost date publicității joi, trezesc, însă, unele semne de întrebare.

Legea care prevede eutanasierea maidanezilor a fost votată de Camera Deputaţilor. Acum se află în atenţia Curţii Constituţionale, după ce treizeci de parlamentari au depus o sesizare potrivit căreia noul act normativ încalcă o hotărâre anterioară. În cazul în care va trece de judecătorii Curţii, legea va ajunge la preşedintele Traian Băsescu, care a anunţat că o va promulga.

În Bucureşti există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalităţii de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, arătau iniţiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.

Procurorii Parchetului instanţei supreme fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri