Astăzi sunt Rusaliile, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine

Data publicării:
credinciosi-si-biserica

Este, totodată, şi sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

 Pe lângă Paşti, Rusaliile au devenit a doua sărbătoare rezervată botezurilor. Iar în unele zone ale ţării, în această zi, are loc faimosul joc al căluşarilor.  

 Potrivit tradiției, oamenii vor veni cu spice de grâu la biserică, iar unii chiar cu cununi pe care apoi le vor duce acasă pentru bunăstare.

Rusaliile, cunoscute și drept Pogorârea Sfântului Duh, reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

Rusaliile în Vechiul Testament

În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă plină de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului, numită și „Sărbătoarea săptămânilor", Șavuot. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt.

Și Rusaliile creștine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh.

Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte,c u darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului.

Duminica de Rusalii mai este numită și „Duminica Cincizecimii", întrucât pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli, în Ierusalim, a avut loc în cea de-a cincizecea zi de la Înviere.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri