Asteroidul 2012 DA14 a trecut vineri seară la 27.700 kilometri de Terra

Data publicării:
1502 20magdastavinschi-49693

Actualizare 21:30:Asteroidul 2012 DA14 a trecut vineri seară pe lângă Terra, la o distanță de 27,700 de kilometri, potrivit BBC.

Traiectoria asteroidului 2012 DA14 | DIGI24

21:25 a fost ora locală la care asteroidul a fost cel mai aproape de Pământ.

_________________________________

Asteroidul 2012 DA14, având dimensiunile unui stadion olimpic, trece vineri seară la 27.000 de kilometri de Terra în condiţiile în care în timpul dimineţii, în atmosfera planetei a intrat un meteorit de dimensiuni suficient de mari încât să rănească circa 400 de persoane, în trei oraşe ruseşti din Urali: Celiabinsk, Ekaterinburg şi Tiumen.

Comunitatea ştiinţifică sau tehnologică internaţională este pregătită în cazul unui impact cu un corp ceresc mai însemnat, care ar putea provoca daune sau chiar victime pe suprafaţa Pământului, să îl detoneze (ceea ce se presupune că s-a întâmplat în cazul meteoritului de vineri dimineaţă), adică să-l explodeze, pentru ca pe Pământ să ajungă, să spunem, numai frimituri din acest corp ceresc”, explică Magda Stavinschi. A doua opţiune este deturnarea asteroidului: „Adică să îi devieze orbita, în aşa fel încât să nu se mai apropie de Pământ”, arată cercetătorul.

Deci există o patrulare în direcţia obiectelor care se apropie periculos de mult de Pământ, dar nu cred că este cazul acestui corp. Cred că efectul (meteoritului de vineri dimineaţă - n.red.) a fost într-adevăr impresionant, şi oamenii s-au speriat, dar asta nu înseamnă că ne putem aştepta azi-mâine la o catastrofă pentru că, aşa cum v-am spus, patrularea aceasta ne duce la o prevenire a unui astfel de eveniment.”

Un asteroid cât un bazin olimpic trece vineri seară foarte aproape de Pământ

VIDEO Un meteorit s-a dezintegrat în atmosferă deasupra Rusiei. Sute de persoane au fost rănite

Asteroidul 2012 DA14 „este cunoscut, observat de aproape un an, se ştie distanţa, cam care este dimensiunea. 27.000 de kilometri e o distanţă considerabilă, adică nici pomeneală să ne speriem noi. Pe de altă parte, sigur că poate să afecteze eventual comunicaţiile, pentru că este în centura de sateliţi artificiali. Deci din punctul ăsta de vedere poate dăuna”.

Specialiştii au dat o oră aproximativă de apropiere maximă de Terra: 21:25, ora României. „Aceasta este calculată din punct de vedere matematic, o distanţă minimă. Dar vă daţi seama, cu câteva ore înainte sau după, distanţa este aproximativ aceeaşi. (...) Asteroidul este deja foarte aproape şi, după cum se vede, nu s-a întâmplat nimic deosebit”, dă asigurări Magda Stavinschi, subliniind că „fenomenul care a avut loc în Urali nu are nici o legătură cu acest asteroid”.

Comunicaţiile pot fi afectate atâta timp cât un corp sau un fenomen afectează centura de sateliţi artificiali ai Pământului, aşa cum se întâmplă în cazul erupţiilor solare mai serioase, sau chiar şi al aurorelor boreale”, arată cercetătorul român.

Asteroidul de dimensiunea unui bazin olimpic va putea fi observat din estul Europei, Asia şi Australia cu telescopul sau chiar cu binoclul, fiind cea mai apropiată trecere a unui astfel de corp cosmic din istoria consemnărilor astronomice. El se va deplasează cu viteza de circa 7,8 kilometri pe secundă. Şi specialiştii NASA au transmis că nu există pericolul ca asteroidul să se ciocnească de Terra.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri