Atacul „WannaCry”. Sfaturile experților

Data actualizării: Data publicării:
Computer Gaming Summit Held In Germany
OSNABRUECK, GERMANY - MAY 3: A computer game enthusiast plays a computer game during a computer gaming summit May 3, 2003 in Osnabrueck, Germany. About 900 computer gamers from across Germany came to play games such as "Counter Strike," "Black Hawk Down," "WarCraft" and "Medal of Honour" in teams across a LAN network for two days. Many gamers are part of clans, groups of 10-30 people, who play each other over the Internet and meet at LAN summits across Germany. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Un atac cibernetic fără precedent. Aşa a caracterizat Europol atacul informatic ce a pus la pământ instituţii de stat şi companii private din 99 de state. Presa din Marea Britanie, una dintre cele mai afectate ţări, vorbeşte chiar despre debutul unei apocalipse cibernetice, după ce piraţii informatici au atacat mare parte din reţeaua computerizată a spitalelor şi clinicilor din regat. Deşi au trecut 24 de ore, problema n-a fost rezolvată, iar despre vinovaţi nu se ştie nimic.

Computer Gaming Summit Held In Germany
Foto: Gulliver/GettyImages

La mai bine de 24 de ore de la cel mai amplu atac cibernetic de tip ransomeware, autorităţile române încă nu pot estima exact cât de grav e atacul. Au confirmat-o la Digi24 atât ministrul comunicațiilor, Augustin Jianu, cât și SRI. 

Nici Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică nu are date exacte cu privire la numărul calculatoarelor infectate în România. Șeful Serviciului de Securitate a Informației spune că instituţia nu a primit până acum nicio notificare de la vreo victimă a acestui atac.  „Înţelegem că sunt anumite probleme şi le ştim şi noi, mai mult ne-am autosesizat. Încercăm să le confirmăm, dar nu avem nicio notificare oficială. (...) Absolut toată lumea e afectată. Să fiu mai specific, absolut toată lumea care foloseşte un sistem de operare Windows care nu e actualizat cu ultimele patch-uri care sunt vulnerabile la acest exploit. Vulnerabilitatea a fost patch-uită încă din martie, deci, cei care nu şi-au făcut update din martie şi până azi sunt vulnerabili”, a spus expertul în securitate cibernetică Cătălin Pătrașcu . El a explicat la Digi24 în ce constau aceste atacuri și ce e bine să facem.  

În orice caz, autorităţile ne sfătuiesc să nu plătim răscumpărarea, în caz că am cădea victime ale unor astfel de atacuri „ransomware”. Până când informaticienii vor găsi soluţii, e important să updataţi urgent sistemul de operare Windows.

Urmăriți comentariul expertului Cătălin Pătrașcu în materialul video de mai jos: 

Citiți și: 

Hartă în timp real pentru atacurile WannaCry. Cum funcționează virusul și care sunt recomandările Bitdefender

România, afectată de atacul „WannaCry”. Reacția SRI

Dacia-Mioveni, afectată de atacul informatic „WannaCry”. Ce spune ministrul comunicațiilor

Atac cibernetic mondial. România, pe locul 9 în topul celor mai afectate țări

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri