Atentatul care trebuia să aibă loc la Târgu Secuiesc, plănuit din octombrie

Data publicării:
SRI ro brigada antitero 02 12 2015

Atacul terorist dejucat de la Târgul Secuiesc, era pus la cale din octombrie, spun procurorii. Bomba urma sa fie pusa într-un coş de gunoi și detonată cu ajutorul unui telefon mobil. Informațiile puse cap la cap de anchetatori au convins judecătorul care a decis arestarea bărbatului, ce trebuia să ducă la capăt operațiunea numită Pizza.

Potrivit procurorilor DIICOT, planul de a detona o bombă artizanală la Târgu Secuiesc a fost pus la cale pe 10 octombrie de mai mulţi membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate.

„Pe raza judeţului Covasna a avut loc o întâlnire a mai multor membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, pe parcursul căreia numitul (...) a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 pe raza localităţii Târgu Secuiesc”, se arată în referatul DIICOT.

De la începutul lunii octombrie, ofiţerii SRI au început monitorizarea şi au descoperit că Beke Istvan a fost desemnat de liderii organizaţiei din care face parte să ducă acest plan până la capăt. Motivul, spun achetatorii, era simplu: bărbatul se pricepea la electronică.

„Ca loc de amplasare a dispozitivului (... ) a propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, numitul (...) propunând ca loc de amplasament un coș de gunoi din centrul localităţii, situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acţiune o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști”, mai arată DIICOT.

Deşi procurorii sunt siguri de vinovăţia bărbatului, tatăl lui Beke Istvan nu se lasă convins.

„Nu este capabil să facă asemenea daune comunității în care trăiește și poporului din care este el”, a spus Beke Erno, tatăl suspectului.

La dosar sunt mai multe interceptări telefonice, dar şi ambientale, care arată cum a fost plănuit atentatul. Beke Istvan susţinea că, de pe telefonul mobil, poate să acceseze o cameră video aflată în exteriorul unui magazin pe care îl deţinea în Târgu Secuiesc şi astfel ar fi observat momentul în care parada militară de 1 Decembrie trecea prin zonă. Bărbatul promitea că poate să detoneze dispozitivul amplasat într-un coş de gunoi, chiar dacă nu se afla în localitate. Potrivit DIICOT, membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate au dat un nume de cod planului lor: operaţiunea Pizza.

Beke Istvan este acuzat de tentativă la acțiuni împotriva ordinii constituționale, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani.


Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria, a stat de vorbă cu şeful mişcării celor 64 de comitate, Gyorgy Gyula Zagyva: „Mişcarea celor 64 de comitate cere autorităţilor române să facă imediat publice dovezile şi probele pe baza cărora a fost reţinut membrul organizaţiei lor. Mişcarea respinge orice acuzaţie de atentat care ar fi fost pregătit în secuime de către ei”.

Şeful Miscarii celor 64 de comitate, Gyorgy Gyula Zagyva, a mai precizat pentru Digi24 că scenariul descris de DIICOT şi SRI se bazează pe calomnii si minciuni. Petardele ridicate de anchetatori erau pregătite pentru revelion şi nu pentru construirea unei bombe, mai spune Gyorgy Gyula Zagyva.


Atacul de la Târgu Secuiesc a fost plănuit încă din octombrie. Anchetatorii spun că decizia a fost luată după o întâlnire a liderilor „64 de Comitate”. Întâlnirea a avut loc în 10 octombrie la București.

Beke Istvan Attila, suspectul arestat marți seară, a fost ales pentru că era inginer electronist. 

Au fost făcute mai multe percheziții la locuința și la locul de muncă ale suspectului și la sediile mai multor filiale ale Mișcării de Tineret 64 de comitate, iar anchetatorii au găsit 400 de materiale pirotehnice cu grad de risc 2 și 3. Membrii organizației spun însă că este vorba despre petarde pentru Anul Nou și artificii de tort.

Bombei i se spunea „pizza”, iar membrii organizației spuneau că merită să confecționeze un astfel de dispozitiv pentru a acumula experiență, potrivit anchetatorilor.

Dispozitivul urma să fie amplasat într-un coș de gunoi din centrul orașului și să fie acționat de la distanță, cu ajutorul telefonului mobil. Mai mult, explozia urma să fie filmată de camerele de supraveghere care erau montate în magazinul în care lucra Beke Attila, mai spun procurorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri