Aterizare forțată în județul Cluj. Toate cele șapte persoane aflate la bordul avionului sunt în viață

Data publicării:
belis

ACTUALIZARE 19.00. Jandarmii montani nu au reușit să ajungă la locul unde avionul a aterizat forțat, aflat la 1.400 de metri altitudine, în apropiere de localitatea Fântânele. Aeronava este căutată de câteva ore de peste 200 de săteni, dar odată cu lăsarea serii operațiunile sunt îngreunate.

Avionul de tip BN2 aparţinea Şcolii Naţionale de Aviaţie şi decolase în această după-amiază de pe Aeroportul Băneasa din Capitală. Unul dintre cei doi piloți este Adrian Iovan, cunoscut pentru experienţa bogată la manşa unor aparate comerciale. El are la activ peste 9.000 de ore de zbor.

După incidentul de azi, întreg programul național de transplant este dat peste cap, întrucât medicii au rămas fără aeronava care le asigura un transport rapid al organelor prelevate:


ACTUALIZARE 17.23 Medicul chirurg Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, aflat în avion, este cel care a sunat la 112. Tot el este cel care a acordat și primele îngrijiri medicale colegilor răniți. În avion se mai aflau un medic chirurg de la Beiuș, Sorin Ianceu, care a suferit o fractură la membrele superioare și posibile contuzii la coloană. Un alt chirurg, de la Spitalul Elias, acuză dificultăți de respirație, ceea ce ar putea indica o posibilă contuzie de cutie toracică. Informațiile au fost transmise la Digi24 de medicul Carmen Pantiș, de la spitalul Oradea, care a precizat că a vorbit la telefon cu unul dintre medici în urmă cu o jumătate de oră. Ea a mai spus că ar caracteriza situația ca fiind mai degrabă „sub control”.

ACTUALIZARE 17.18 Avionul a aterizat forțat aproape de un drum de acces. Pilotul și copilotul au răni la picioare, a precizat la Digi24 Aleodor Frâncu, director ROMARSA.

______________

Incidentul aviatic s-a petrecut în raza localității Beliș, în zona pădurii Scărișoara. Este o zonă montană, cu acces destul de dificil, situată la granița dintre județele Cluj și Alba.

Primele informații arătau că la bordul aparatului erau trei sau patru medici, o asistentă, pilotul și copilotul. Două dintre cadrele medicale lucrau la spitalul Fundeni din Capitală. 

Avionul, de tip ușor, BN-2, aparținea Agenției Naționale de Transplant, plecase din București și se îndrepta către Oradea, unde urma să aibă loc o prelevare de organe de la o persoană aflată în moarte cerebrală.

Contactat de Digi24, primarul din Beliș, Viorel Crainic, nu a putut confirma, la ora 16.51, dacă incidentul a avut loc. El a spus că a trimis în zonă o echipă să facă cercetări.

Potrivit prefectului de Cluj, Gheorghe Vuscan, avionul nu s-ar fi prăbușit, ci ar fi efectuat o aterizare forțată. Oficialul nu a putut da deocamdată amănunte, dar a spus că a trimis la fața locului o mașină de descarcerare.

Victor Zota, președintele Agenției de Transplant, a precizat la Digi24 că la bord se aflau șapte persoane și toate sunt în viață.

„Toți sunt în viață, inclusiv piloții. Se îndreaptă toate mijlocele pe care le avem la dispoziție spre o zonă absolut nefavorabilă și sperăm ca, în cel mai scurt timp, să ajungă acolo”, a precizat Victor Zota.

„Era vorba de echipa de transplant de la Institutu Fundeni, care mergea la Oradea pentru prelevarea unui ficat pe care sa îl aducă la Bucuresti. Plecase de la Școala Superioară de Aviație Civilă. S-a întâmplat (incidentul aviatic, n.r.) undeva între Abrud și Câmpeni”, a mai spus Victor Zota.

Carmen Pantiș, coordonator transplant la spitalul din Oradea, a reușit să vorbească la telefon cu doi dintre chirurgii aflați în avion. Ea a confirmat că toate cele șapte persoane sunt în viață.

Există informații potrivit cărora avionul ar fi fost pilotat de Adrian Iovan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri