Aurescu: Mutarea ambasadei la Ierusalim ar afecta poziția UE

Data actualizării: Data publicării:
bogdan aurescu_digi24_octombrie 2015

O posibilă mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim nu ne-ar afecta doar pe noi, ci şi Uniunea Europeană. Este opinia consilierului prezidenţial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, fost șef al diplomației.

Nu ar reprezenta doar o încălcare a dreptului internațional, definit de rezoluțiile Consiliului de Securitate în materie, ci ar afecta şi poziţia UE. Motiv pentru care nu este greu de anticipat modul în care ar fi primită, la nivelul Uniunii, o astfel de acţiune tocmai din partea unui stat care, anul viitor, va exercita Preşedinţia Consiliului UE, poziţie care presupune, prin definiţie, responsabilitate şi echidistanță, spune Bogdan Aurescu.

Astfel că fostul ministru de Externe recomandă ca orice decizie pe această temă să fie luată în concordanţă cu interesele statului român în relaţiile cu toţi actorii externi implicaţi.

O singură concluzie este posibilă pentru păstrarea predictibilității politicii externe românești, cu respectarea dreptului internațional și cu menținerea credibilității acțiunii noastre diplomatice echilibrate: o decizie de relocare a Ambasadei României la Ierusalim nu poate fi luată decât după finalizarea, prin acordul părților pentru o soluție durabilă, a Procesului de Pace (inclusiv, în cadrul acestuia, privind convenirea statutului Ierusalimului)”, conchide Aurescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri