Autor al articolului privind transferul armelor nucleare: „Statele Unite au pierdut Turcia”

Data publicării:

Într-un interviu acordat Digi24, Georgi Gotev - unul dintre autorii articolului despre presupusul transfer al armelor nucleare americane - vorbeşte despre contextul geopolitic şi explică de ce ar fi fost aleasă România pentru găzduirea arsenalului.

„Ceea ce am scris este informaţie primită de la două surse. Am scris, practic, tot ce consider veridic de la cele două surse care sunt independente una de alta şi sunt persoane de diferite naţionalităţi. Pentru mine, nu sunt specialist, e greu să-mi imaginez cum s-ar face un asemenea transfer. Mi se pare că cel mai simplu ar fi prin tren, deci prin teritoriul Bulgariei. Dar, mă rog, acestea sunt nişte deduceri din partea mea. Una dintre surse mi-a spus cât de complicat este acest transfer. Am un citat scurt de la persoana respectivă. Citatul scurt spune că transferul a mai mult de 20 bombe nucleare este un efort enorm, tehnic şi politic. Una dintre surse a menţionat Deveselu”, a spus jurnalistul bulgar.

„Sursele mele au vorbit clar de România, şi nu de Bulgaria. Şi trebuie să spun, eu sunt de origine bulgară, trebuie să spun foarte clar că Bulgaria are o politică faţă de Rusia foarte diferită de România. Deci, Bulgaria încearcă să aibă relaţii bune. Bulgaria nu a acceptat să facă parte din acea flotă, ideea preşedintelui român. Bulgaria are şi nişte tradiţii istorice care cer ca relaţiile cu Rusia să fie cât mai bune. Deci, există o diferenţă destul de mare în percepţie că România e un aliat foarte puternic al Statelor Unite şi Bulgaria, ca o ţară care fiind bineînţeles membră NATO, rămâne totuşi pe nişte poziţii care să nu fie, să nu ducă în conflict cu Rusia. Mesajul NATO era clar. Aceste arme nucleare americane trebuie să se găsească pe un teritoriu sigur. Am impresia că Polonia şi România sunt cei mai buni aliaţi ai Statelor Unite în Europa”, a adăugat Georgi Gotev.

„Incirlik este un caz special pentru că generalii americani au spus că ei au 50 de bombe pe teritoriul acestei baze, dar în ceea ce priveşte prezenţa de arme nucleare în ţările din NATO din Europa există un fel de secret. Toată lumea ştie că bombe americane există în Belgia, în Olanda, în Italia şi în Germania. Dar, după părerea mea, acest lucru nu a fost niciodată oficial. Au fost nişte organizaţii nonguvernamentale care au vorbit şi au dezvăluit nişte informaţii, dar niciodată nu au fost informaţii oficiale. Eu mă aştept, dacă se face acest transfer sau dacă s-a făcut, acest lucru să rămână secret. Statele Unite au pierdut Turcia şi Turcia este acum în câmpul rusesc. Şi Statele Unite îşi dau seama foarte bine. Sunt nişte schimbări geopolitice de dimensiuni tectonice şi tema cu armele nucleare pare mică, în comparaţie cu asemenea schimbări geopolitice. Cred că Rusia este clar în poziţie de forţă. Şi eu mă aştept să fie schimbări mari pe teren. Privind situaţia în Siria, cred că va fi foarte uşor pentru Rusia, cu ajutorul Turciei şi Iranului să ducă la capăt obiectivele lor în ceea ce priveşte Statul Islamic. Eu îmi dau seama că într-o mare măsură Statele Unite, dar şi Uniunea Euorpeană au capitulat în ceea ce priveşte teritoriul care este în periferia Uniunii Sovietice”, a conchis jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri