Autorităţile ar fi ştiut din octombrie de iadul de la centrul din Măciuca

Data publicării:
maciuca centru

Imagini şi informaţii tulburătoare de la centrul psihiatric din Măciuca, judeţul Vâlcea. Bolnavii de acolo, bărbaţi şi femei, sunt înghesuiţi în acelaşi salon, legaţi cu chingi pe paturi de fier care nu au nici măcar saltele. Şi mai îngrijorător, mai marii de la judeţ recunosc că ştiau de situaţie încă de acum patru luni, când directorul centrului a fost sancţionat: adică a fost mutat pentru o lună la un spital din altă localitate. Şi acum a fost pedepsit la fel: l-au retrimis la acel centru.

Imaginile surprinse, în luna octombrie a anului trecut, de unul dintre angajaţii Centrului de Psihiatrie de la Măciuca, par desprinse din filmele cumplite care circulau în anii 90 în Occident despre orfelinatele şi spitalele romnâneşti. Au trecut 27 de ani dar nu pare că s-a schimbat mare lucru. 15 bărbaţi şi femei stau laolaltă într-un salon, înghesuiţi în 10 paturi de fier. Un burete ţine loc de saltea, iar bolnavii sunt legaţi cu chingi de camion de pat. Alţii zac dezbrăcaţi într-un colţ al aceleiaşi camere.

Nu doar imaginile, ci şi informaţiile sunt şocante. Preşedintele Consiliul Judeţean susţine că a văzut o fotografie încă de acum patru luni. Spune că a cerut imediat inspectorilor de la protecţia socială să verifice situaţia.

Reprezentanţii DGASPC au o altă variantă.

Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea: „Noi n-am avut ştiinţă decât în 2 decembrie. Pe 3, 4, 5 am fost şi am acţionat cu celeritate şi am dat sancţiunile prevăzute de codul muncii. Mai mult de atâta nu puteam face”.

Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vălcea: „A fost sancţionată conducerea centrului, a fost...pentru o perioadă de 30 de zile a fost mutat, mă rog, a fost schimbat şeful de centru”.

La sfârşitul anului, 50 de bolnavi au fost trimişi către alte instituţii din judeţ iar clădirea a fost renovată complet.

După izbucnirea scandalului, rudele pacienţilor internaţi la Măciuca fac dezvăluiri cutremurătoare.

Vlad Savian: A decedat şi nu se ştie nimic de el. (Rep.: Cum adică nu se ştie nimic?) Nu se ştie pentru că nu a anunţat familia. (Rep.: Şi ce v-au spus de la centru?) De la centru nimic. Trebuia să ştie de mult, nu de acum Să ştie familia lui. (Rep.: După cât timp aţi aflat?) Acum de dimineaţă am aflat. (Rep.:Şi când a decedat?) Nu ştiu, nu cunosc”.

Şi procurorii din Vâlcea vor să se lămurească câţi pacienţi au murit la Măciuca şi în ce condiţii. Au audiat deja şase angajaţi de la centru.

Directorul centrului de la Măciuca a fost destituit din funcţie dar potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan până la finalizarea anchetei rămâne angajat la un alt spital, respectiv din nou la Băbeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri