Autoritățile nu mai pot invoca scuze pentru lipsa autostrăzilor

Data publicării:
autostrada sibiu orastie inquam photos - 14-4.10.2015

Mini-autostrada care leagă Bucureştiul de Autostrada 3 a intrat în faza contestaţiilor. Italienii de la Serrenissima au făcut plângere pentru că nu au fost aleşi ei, ci grecii de la Aktor şi românii de la Euroconstruct. Motivul? Ei au avut preţul cel mai mic. Suspect de mic, adaugă specialiştii: 88 de milioane de lei pentru 3,2 kilometri, jumătate din cât estimase Compania de Drumuri.

Astfel de motive nu vor mai putea fi invocate de anul viitor.

Narcis Neaga, directorul general al CNADNR: Nu cred că este elementul cel mai important preţul cel mai scăzut. Este şi calitatea constructorului şi calitatea consultantului. Începând cu 2016 nu va mai exista preţul cel mai scăzut în România.

Guvernul a adoptat un nou pachet legislativ legat de achiziţii publice. Modificări au apărut şi în ceea ce priveşte contestaţiile.

Florin Irimia, avocat specializat pe achiziţii publice: Înainte de a depune contestaţie, operatorul economic este obligat să solicite autorităţii contractante revizuirea actelor pe care le consideră nelegale. Este o încercare de mediere a unui potenţial conflict. Din punctul nostru de vedere, o astfel de procedură va conduce, din păcate, la prelungirea termenelor de soluționare a contestațiilor.

Cu aproape 20 de zile. În plus, pachetul de legi care a ajuns în Parlament elimină aşa numita „taxă pe contestaţie” de 1% din valoarea contractului, bani pe care o firmă ar fi trebuit să îi achite ca să se poată adresa Consilului de Contestaţii. Aproape 2.000 de plângeri au fost depuse în primele 9 luni, o treime fiind şi admise. Vizau achiziţii publice în valoare de aproape 3 miliarde de euro.

Lehel-Lorand Bogdan, preşedintele CNSC: Procedura în fața CNSC este gratuită. În schimb, dacă operatorul economic alege să se adreseze instanței prin formularea unei contestații, se va plăti o taxă judiciară de timbru.

Florin Irimia, avocat specializat pe achiziţii publice: La instanță există termene de recomandare, însă există și riscul să nu poată fi respectate de magistrați.

De exemplu, odată ajuns dosarul la Curtea de Apel, primul termen de judecată trebuie să fie la cel mult 20 de zile de la înregistrare, iar cele ulteriore la un interval maxim de 15 zile.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri