Avertizări de inundații și ploi. Autoritățile ar putea închide drumuri naționale și județene

Data publicării:
inundatii 2 mediafax 1

Ora 10.45 Autorităţile iau în calcul închiderea unor drumuri naţionale şi judeţene în cazul în care va ploua abundent. Şeful guvernului le-a cerut miniştrilor să fie pregătiţi, iar primăriile din zonele unde există pericol de inundaţii să fie anunţate din timp. Hidrologii au avertizat că, în orele următoare, vor fi depăşite cotrele de inundaţii pe mai multe râuri din sudul ţării. Autorităţile analizează şi posibilitatea declarării unui cod portocaliu de inundaţii.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a dat asigurări că aproape 9.000 de polițiști sunt gata să intervină. Dintre aceștia, 7.000 sunt pe ordine publică și 1.200 la rutieră. „Suntem pregătiți să închidem temporar drumurile, mai ales dacă de la noapte cresc foarte mult precipitațiile”, a anunțat ministrul Stroe în ședința comandamentului de urgență.

El a atenționat și în privința problemelor pe care le pune sistemul de canalizare a Capitalei în cazul unor precipitații de peste 40-50 de litri pe metrul pătrat. „Aș dori să fim atenți pentru București cu curățarea gurilor de canal (...) să nu avem Veneția în București!”, a subliniat Radu Stroe.

La rândul său, premierul Victor Ponta a cerut o comunicare cât mai eficientă între autorități. „E foarte important, cât mai din timp posibil, să emitem acele coduri, să anunțăm primăriile, ca să nu se trezească că vine apa și ei nu au știut!”, a spus premierul.

Ministrul Apelor, Lucia Varga, a spus că în această dimineață s-au confirmat debitele și valorile estimate și se analizează dacă este cazul să se instituie un cod portocaliu și pe hidrologie.

Potrivit legii, un drum din România poate fi închis temporar sau restricţionat în cazul în care este pusă in pericol siguranţa traficului rutier din cauza unor fenomene naturale, fie ca este vorba de ploi abundende, viscol sau zăpadă. Şoselele pot fi închise de poliţia rutieră sau de administratorul drumului public. În oricare dintre aceste situatii, şoferii trebuie să fie anunţaţi în legătură cu interdicţia, durata acesteia şi rutele ocolitoare.  

__________________________ 

La ședință este de așteptat să participe reprezentanți ai autorităților direct implicate în astfel de situații: ministrul de Interne, Radu Stroe, oficiali de la Administrația Națională de Meteorologie și Hidrologie, poliție, jandarmerie etc.

Ultima astlfel de convocare a avut loc în urmă cu două săptămâni, când intemperiile au făcut ravagii în special în județul Galați, unde nouă oameni și-au pierdut viața.

Capitala şi opt judeţe din ţară se vor afla, în intervalul luni, ora 21.00 - miercuri, ora 2.00, sub cod portocaliu de ploi, fiind aşteptate precipitaţii de până la 80 de litri pe metru pătrat, potrivit unei avertizări emise de ANM.

În intervalul menţionat, vremea se va răci considerabil, în special în regiunile extracarpatice şi cele centrale, unde frecvent temperaturile din timpul zilei se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului, se mai arată în avertizarea emisă de Adminstraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri