Avicola respinge acuzațiile în scandalul cărnii de pui

Data publicării:
traian bulearca

Traian Bulearcă, director economic al firmei Avicola Călărași, a răspuns la Digi24 acuzațiilor procurorilor în legătură cu loturile de carne care ar fi fost trimise spre comercializare, deși erau stricate.

„Noi așteptăm acum rezultatele de laborator, pentru că aceste loturi au fost retrase de la vânzare de la magazinele Selgros și așteptăm, în urma analizelor care se vor evectua, dacă aceste loturi au fost contaminate - salmonela sau șoareci sau șobolani – iar direcțiile sanitar-veterinare sau organele sanitar-veterinare vor lua măsurile care se vor dispune: se va restitui sau se va distruge sau în urma analizelor se va dispune ce să se facă cu aceste loturi”, a spus Traian Bulearcă.

El a precizat că, din câte știe, sunt retrase de la comercializare 17 – 18 tone din trei magazine Selgros, însă loturile sunt în depozite, nu au fost restituite producătorului.

La întrebarea privind măsurile care ar urma să fie luate intern, având în vederea acuzațiile procurorilor, cum că ar fi fost trimise spre vânzare tone de carne stricată, reprezentantul Avicola Călărași a răspuns: „La toate aceste acuzații noi suntem în măsură să vă răspundem că sunt informații neautorizate sau neadevărate, cei care fac anchetă vor stabili dacă suntem sau nu suntem vinovați, dar noi suntem siguri că abatoarele noastre sunt autorizate sanitar-veterinar, funcționează în baza unor autorizații ASSP, special după aderarea la comunitatea europeană, avem controale permanente și de la crescătoriile de păsări și din abatoare, personal angajat al DSV care supraveghează orice activitate de sacrificare, și de livrare a păsărilor”.

Abator închis din motive pur economice

„Chiar dacă s-a întâmplat cu un lot recent, ca să zic așa, după ce am închis abatorul din motive pur economice, pentru că nu mai era rentabil și preferăm să vindem păsările vii, noi fiți siguri că nu avem motive să nu funcționăm în continuare...”, a afirmat Traian Bulearcă.

La întrebarea privind acuzațiile de evaziune fiscală, Traian Bulearcă a explicat că dovada faptului că Avicola Călărași, probabil în dosarele instrumentate de DNA, nu face parte dintr-un grup infracțional de evaziune fiscala e și faptul că directorul executiv este cercetat în stare de liberate. „Sigur nu facem parte... dacă s-a întâmplat și se va dovedi probabil că Avicola Călărași nu a efectuat sau nu execută acum, ieri, altă data și în viitor nu va executa operațiuni de evaziune fiscală”, a spus reprezentantul Avicola Călărași.

El a explicat că la orice lot de carne de pasăre la care există suspciciuni de salmonela se sacrifică în locuri separate, se congelează și numai după ce ies buletine de analiză în care să se specifice că lotul este bun pentru consum și cu ordinul DSV, numai atunci se livrează.

La Avicola Călărași nu au fost distruse loturi cu salmonela improprii consumului uman”, a spus Traian Bulearcă, precizând că buletinele de analiză se fac la ferme, în abatoare, la ieșirea din abator, în lanturile de magazine, la achiziție și recepeție, se verifică fiecare lot in parte.

„Dacă s-a întâmplat cu șoareci sau cu șobolani, probabil a fost ceva accidental și acele loturi au fost retrase de la vânzare și nu au fost supuse comerciantului înainte de vânzare”, a afirmat Bulearcă.

Exportul către Irak nu a existat

La acuzațiile referitoate la faptul că loturile de carne respinse de marile lanţuri se întorc la producător, după care ar fi reambalată, directorul economic a răspuns: „Sigur nu se poate întâmpla așa-ceva, la producția Avicola Călărași să ne permitem să ambalăm o pungă pentru că a fost roasă de şoareci”.

„În general, Avicola Călărași nu face export de carne de pasăre, facem doar comerţ intracomunitar sau am făcut doar comerț intracomunitar și nu export. A fost odată vorba să facem un export de carne de pasăre în Irak. Nu s-a mai executat pentru că, după cum știți și dumneavoastră sau așa cum s-a menționat la televizor, nu deţineam certificat, dar nudețineam certificat de sacrificare tip halal, specific poporului musulman și nu certificat sanitar-veterinar”, a explicat Traian Bulearcă, la întrebarea privind exporturile companiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri