Avioane și blindate pentru NATO. Cum se modernizează tehnica de luptă a Armatei Române

Data publicării:
icon

C-27J Spartan este un avion militar de transport mediu curier. Șase astfel de aeronave are în acest moment Armata Română. Al șaptelea ar urma să ajungă în ţară la finalul acestui an. Sunt cele mai moderne avioane din dotarea forțelor aeriene române.

„Acest avion poate să fie configurat în mai multe feluri. De la varianta de transport personal şi militar, varianta de lansat paraşutişti sau containere, de stins incendii sau variantă VIP, dar şi variantă de evacuare medicală”, explică pilotul Ion Stăiculescu.

„Cele mai dificile misiuni sunt cele din Afganistan. Provocatoare pentru noi. Din acest punct de vedere, pot să spun că avionul a fost testat în cele mai dificile condiţii. Piste care se află la cote ridicate, operare la temperaturi ridicate şi greutăţi mari”, spune pilotul Emil Tecuceanu.

Contractul pentru achiziţia Spartanului a fost semnat în 2006 şi are o valoare totală de 220 de milioane de euro. Deplasarea soldaţilor români şi a tehnicii de luptă se face acum cu aceste aeronave.

Forţele terestre se pot mândri cu transportoarele Piranha. Achiziţia lor a fost cât se poate de controversată. Transportoarele au fost deplasate în Afganistan dar au fost retrase şi modernizate pentru că nu făceau faţă condiţiilor meteorologice de acolo. Transportoarele de fabricaţie americană Humvee completează lista achiziţiilor făcute de Ministerului Apărării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri