Avion întors din drum. Discuția dintre pilotul aeronavei Blue Air și turnul de control

Data publicării:
avion

Pasagerii cursei Blue Air de la Cluj la Bucureşti, de aseară, au trecut prin spaima vieţii lor. Motorul din stânga aeronavei Boeing a început să sune ciudat şi tot mai puternic. Pilotul a anunţat imediat că avionul a lovit probabil o pasăre la decolare, aşa că trebuie să revină de urgenţă pe aeroportul de origine. Totul s-a terminat până la urmă cu bine, şi abia astăzi, la lumina zilei s-a văzut cât de mult a avut de suferit în urma impactului elicea motorului din stânga.

-Vom face manevrele necesare pentru întoarcerea în Cluj-Napoca!

Anunţul comandantului a produs rumoare printre pasageri. Gândul că un motor nu mai funcţionează le-a dat fiori reci.

Cosmin Crudu, pasager: Fix din momentul în care s-a desprins de sol s-a auzit o bubuitură foarte mare din partea stângă a avionului, s-a văzut clar că era ceva în neregulă, scotea un zgomot foarte, foarte puternic și toata lumea s-a panicat. Pe măsura ce se ridica, zgomotul continua să se intensifice.

În acest timp, piloţii încercau să rezolve problema cu calm.

Discuţie pilot - turnul de control:

-Three November Romeo, suntem în continuare într-o situaţie de urgenţă, ne pregătim pentru o aterizare pe pista 25, înapoi în Cluj.

-Vreau informaţii, aţi inspectat pista după plecarea noastră?

Imediat ce au raportat incidentul, piloţii au fost nevoiţi să survoleze oraşul trei sferturi de oră până când pista le-a fost pregătită. Avionul s-a rotit pe cer de la 21 şi 41 de minute, până la 22:25. Au îndeplinit toate cerinţele procedurii - inclusiv golirea rezervoarelor.

-Blue Messenger, 3 November, confirm că am primit apelul de urgenţă! Ce veţi face în continuare?

Nu-i de mirare, spun specialiştii, că avionul tremura, după ce turbina a fost parţial distrusă de impactul cu o pasăre.

Adrian Vasilache, pilot: Turaţiile sunt foarte mari, poate să rupă una dintre palete. Asta poate produce, sigur, poate produce vibraţii mari, se simt.

Un alt avion al companiei aeriene a preluat pasagerii la ora 01:00 şi a aterizat pe Otopeni la 02: 35. În 2016, potrivit datelor Autorității Aeronautice Civile din România, au fost pe aeroporturile din România 160 de incidente provocate de păsări şi 35 în care au intrat animale pe pistă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri