Avion militar prăbușit în județul Bacău. Cei doi piloți s-au catapultat

Data actualizării: Data publicării:
iar 99 soim shutterstock
Foto: Shutterstock

Un avion militar de instrucţie de tipul IAR 99 Şoim s-a prăbuşit în apropierea localităţii Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău. Doi piloţi se aflau la bord. 

ACTUALIZARE 16:10 - MapN a trimis presei un comunicat în care face cunoscute numele și gradul, respectiv funcția celor doi piloți care s-au catapultat. Potrivit sursei citate, militarii sunt în stare stabilă și vor fi transportați la București:

„Comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unități militare, s-au catapultat astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13:30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din județul Bacău, deasupra Lacului Galbeni.

Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene și se află în stare stabilă. Un elicopter SMURD execută deja, la această oră, un zbor pentru evacuarea primului dintre piloţii recuperaţi către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, din București, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la acelaşi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală.

Comandorul Breşug, în vârstă de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Şoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experienţă de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava menţionată.

Aeronava militară decolase în jurul orei 13.20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică.

După aproximativ 10 minute de zbor, piloţii s-au catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.”

ACTUALIZARE 14:40 - Echipajele de intervenție au reușit să îi scoată din apă pe cei doi piloți militari. Unul dintre ei este rănit.

ACTUALIZARE 14:20 -  Cei doi piloți ar fi în viață, ei căzând după catapultare într-un lac de acumulare.


Din primele informații, cei doi piloți s-au catapultat când aeronava de școală s-a prăbușit în apropierea pistei.

Ministrul Apărării Mihai Fifor a declarat că avionul decolase de la Baza Aeriană Bacău şi că se afla într-o misiune de antrenament.

Conform lui Fifor, piloţii care au reuşit să se catapulteze sunt căutaţi la această oră.

Incidentul are loc la o săptămână după ce un MiG 21 LanceR s-a prăbuşit în tinpul unui miting aviatic, la Baza Borcea. Pilotul a murit în explozia produsă după prăbuşirea aparatului.

IAR 99 Șoim este un avion militar românesc, produs de Avioane Craiova SA. Întrebuințarea principală este aceea de avion de antrenament dare este capabil să asigure și misiuni de atac la sol (CAS - close air support) precum și misiuni de recunoaștere.

Acest tip de avion va intra într-un proces de modernizare, urmând a fi folosite pentru instruirea piloților de F-16.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri