Avocaţi: Canadienii de la Gabriel Resources pot obţine despăgubiri doar dacă sunt trecute în contract

Data publicării:
rosia montana cariera carnic -Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu 1-2

Trimiterea în Parlament a legii privind exploatarea aurului de la Roşia Montană nu ne va scăpa de canadienii de la Gabriel Resources.

„Avem o licenţă valabilă până în 2019. Dacă legea nu trece, nu înseamnă că GR vor abandona. Conform licenţei vă informez că se prelungeşte cu câte 5 ani, la simpla cerere a Roşia Montană formulată cu 60 de zile îninte să expire termenul. Pot să stea acolo până în 2119 şi nu îi poate da nimeni afară”, a spus ministrul Dan Șova.

Dacă cei de la Gabriel Resources decid să abadoneze proiectul, ar putea, totuşi, să dea România în judecată. În acest caz, sumele cerute drept despăgubire n-ar fi deloc mici.

„Cât de mult poate da statul român? Eu nu vreau să dau idei investitorilor străini”, a spus Șova.

A făcut-o însă deja premierul Victor Ponta, când a anunţat că Gabriel Resources ar putea cere statului până la 2 miliarde de dolari. Ulterior, Direcorul general al companiei avansa o sumă dublă. Canadienii ar fi siguri de câştig doar dacă în contract ar fi clauze referitoare la despăgubiri, spun avocaţii consultaţi de Digi24.

„Ar putea să existe o clauză penală care să stabilească valoarea despăbugirilor pe care le va plăti statul român în situaţia în care nu şi-ar îndeplini anumite obligaţii. Este posibil ca acest contract să conţină clauze care să prevadă dreptul la despăgubiri”, a explicat avocatul Dan Duţescu.

Investitorii canadieni ar putea apela la instanţă şi în lipsa unei astfel de clauze. În acest caz, ar trebui, însă, să demonstreze că prin neadoptarea legii compania suferă pierderi. Sarcină grea, spun avocaţii, pentru că nici canadienii nu ar avea toate actele în ordine. Certificatul de descărcare arheologică, primit în 2011, este contestat la instanţele din Cluj, iar procesele nu s-au finalizat. În plus, nu deţin întregul teren necesar exploatării miniere.

„Ei nu au cum să demonstreze că ar avea posibilitatea să facă exploatare minieră de suprafaţă cu cianură acolo”, a spus avocatul Dumitru Dobrev.

Un eventual proces între Gabriel Resources şi statul român va fi judecat la Curtea de Arbitraj din Viena.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri