Sari la conținut

Avocatul Poporului face anchetă în cazul decesului fotbalistului Patrick Ekeng

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează anchetă în cazul decesului jucătorului de fotbal al clubului Dinamo Bucureşti, Patrick Ekeng. Ancheta vizează atât împrejurările în care s-a petrecut tragicul eveniment cât şi starea în care se găseşte sistemul de ambulanţă la nivel naţional, iar concluziile vor fi incluse în viitorul Raport Special al Avocatului Poporului privind sistemul naţional de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că a fost începută urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă, în cazul decesului lui Patrick Ekeng.

În cadrul anchetei au fost ridicate mai multe documente, ambulanţa cu care a fost transportat jucătorul dinamovist a fost sigilată, alte două ambulanţe aflate la stadion au fost examinate criminalistic, iar înregistrările video care surprind momentul prăbuşirii jucătorului pe teren şi acordarea primului ajutor medical vor fi analizate.

Poliţiştii de la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei au ridicat documentele medicale întocmite la Spitalul Floreasca, precum şi unele documente legate de organizarea meciului care a avut loc vineri seară, pe stadionul echipei Dinamo. Totodată, au fost solicitate documente relevante în cauză de la factorii implicaţi în desfăşurarea meciului jucat de Dinamo cu FC Viitorul.

Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, şi personalul medical de pe Ambulanţa Puls cu care a fost transportat la spital fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng au fost audiaţi la Poliţia Capitalei.

Medicii legişti care au efectuat, luni, necropsia lui Patrick Ekeng au constatat că acesta avea cordul mărit, dar nu au găsit leziuni care să conducă la stabilirea unei cauze preliminare a decesului, au declarat, pentru News.ro, surse din Institutul Naţional de Medicină Legală, precizând că se aşteaptă şi rezultatele analizelor anatomo-patologice.

Legiştii au stabilit să fie făcută o expertiză amănunţită a cordului, iar marţi ar putea avea rezultatele analizelor toxicologice. La expertiză vor fi prezenţi, ca şi la necropsie, ofiţeri de la Serviciul Omoruri, dar şi un medic din Camerun, la solicitarea familiei lui Ekeng.

Procurorii aşteptă raportul preliminar în cazul autopsiei lui Patrick Ekeng, precum şi analizele anatomo-patologice pentru a se lămuri dacă decesul a fost cauzat de afecţiuni interne sau de factori externi.

Mari speranţe nu avem la acest moment, pentru că cel puţin la această etapă a autopsiei rezultatele durează. Acum, practic, s-au făcut prelevări din organe, analiză internă şi alte chestiuni medico-legale, pentru a se vedea dacă decesul a ţinut de factori interni ce pot însemna malformaţii congenitale sau dacă sunt elementele unei acţiuni sau ale unor factori externi”, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Potrivit surselor citate, „moartea a fost non-violentă, dar suspectă, astfel că trebuie verificat amănunţit cadrul medical".

Anchetatorii urmează să stabilească dacă echipajul de la Ambulanţa Puls a intervenit cu întârziere, dacă maşina era echipată cu toată aparatura necesară pentru resuscitare şi intervenţie în cazuri de urgenţă şi dacă personalul medical era pregătit pentru astfel de situaţii.