Azi palat, mâine hotel de lux. Palatului Ştirbey, ajuns în ruine, a fost cumpărat de un investitor israelian

Data publicării:
palat stirbey-1

Palatul Ştirbey de la Dărmăneşti, judeţul Bacău, este o ruină. Timpul şi indiferenţa proprietarilor şi-au pus amprenta pe impunătoarea clădire care a găzduit, acum mai bine de 100 de ani, strălucitoarea familie Ştirbey.

Avea un interior incredibil de frumos, înăuntru totul era lucrat din lemn de esență rară, candelabre minunate, chiar am mai găsit obiecte aparținând familiei Știrbei, câteva lăzi florentine sculptate de prin secolul 17”, spune istoricul Eugen Sendrea.

Acum, istoria palatului se va stinge chiar între zidurile care abia se mai ţin. După Revoluţie, moşternitorii din Franţa ai familiei Ştirbey au revenidicat proprietatea, dar nu s-au ocupat niciodată de ea. Autorităţile judeţene au vrut să cumpere şi să restaureze palatul, dar nu au avut niciodată bugetul necesar. Iar de curând moştenitorii au vândut clădirea istorică şi domeniul de 12 hectare unui om de afaceri israelian, cu 400.000 de euro. Investitorul ar intenţiona să facă acolo un complex turistic de lux.

Au spus că vor să facă terenuri de sport , vor să facă terenuri de golf, să dezvolte zona”, spune Gheorghe Pădurariu, viceprimarul orașului Dărmănești.

Omul de afaceri care a cumpărat palatul a refuzat să dea detalii despre planurile sale. Însă este obligat, prin lege, să nu distrugă structura de rezistenţă.

Clădirea castelului de la Dărmănești poate, în principiu, să aibă orice destinație. Problema este să nu se umble la structura clădirii, la aspectul ei exterior, și restaurarea să se facă cu materialele originale”, spune Petru Cimpoeșu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Bacău.

Construit la sfârşitul secolului al XIX-lea de meşteri italieni, castelul a fost ani de zile reşedinta prinţului Gheorghe Ştirbey. În perioada comunistă, clădirea fusese transformată în sanatoriu pentru bolnavii de TBC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri