Aziluri şi instituţii fără protecţie în caz de incendii. Mii de bătrâni şi copii sunt în pericol în Bucureşti

Data publicării:
pompieri azil ars fb.jpg 3

Mii de bătrâni şi copii sunt în pericol în Bucureşti, adăpostiţi în aziluri sau instituţii care nu respectă minime norme de securitate la incendiu. Doar opt centre din câteva zeci în care trăiesc vârstnici sunt în evidenţa pompierilor. Şi asta nu e tot. Doar un singur azil are autorizaţie de la inspectori.

Un azil din Popeşti Leordeni, lIfov. Suntem asiguraţi la telefon că bătrânii sunt în siguranţă acolo, toate normele de securitate la incendiu sunt respectate iar azilul este autorizat. Ajunşi la porţile adăpostului suntem chiar invitaţi să vedem cu ochii noştri.

Reprezentant al unui azil de bătrâni: Avem, uitaţi avem toate detectoarele puse

reporter: Ieşiri de urgenţă mai multe?

Reprezentant al unui azil de bătrâni: Da, pe aici pe sus, scara de incendiu pe afară. Sunt senzori de fum în fiecare cameră, la tomberoane de gunoi, la uscătoria de rufe. Avem senzori de fum.

Aici trăiesc 41 de vârstnici, 17 dintre ei imobilizaţi în pat. Reprezentanţii centrului spun că au făcut investiţii mari, iar pompierii îi controlează atât de des încât le-ar fi imposibil să încalce vreo regula. După câteva întrebări legate de căile de acces al pompierilor în cazul unui incendiu situaţia se schimbă.

Reporter: Singura cale de acces este...

Reprezentant al unui azil de bătrâni: Aceasta pe care aţi intrat dumneavoastră. Îmi cer o altă cale de acces. Dar eu pot să mă duc la proprietarii din jur să le cer, dar vor ceda ei o parte de pământ?

Pompierii au o altă variantă în acest caz. Cererea pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu le-a fost respinsă patronilor la începutul anului din cauza instalaţiei electrice improvizate şi a lipsei unui certificat de urbanism valabil. Iar de atunci inspectorii nu au mai fost chemaţi în control. În Bucureşti şi Ilfov pompierii au în evidenţă opt aziluri de bătrâni. Unul singur este autorizat. În toate celelalte şirul de nereguli e lung.

Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti Ilfov: „Nu a fost asigurat iluminatul de siguranţă, nedimensionarea căilor de evacuare, probleme în ceea ce priveşte instalaţia de semnalizare şi stingere de incendii, care fie nu funcţionează, fie nu există”.

Deşi pompierii au în evidenţă doar opt aziluri, în realitate numai în Capitală sunt cel puţin 80 de astfel de intituţii, private şi de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri