#BahamasLeaks. Firme românești cu offshore-uri în Bahamas

Data actualizării: Data publicării:
dosare

Firme cu interese majore în România au offshore-uri în Bahamas, arată documente obținute de Süddeutsche Zeitung și procesate de International Consortium for Investigative Journalists în parteneriat RISE Project. Este vorba despre o nouă scurgere de informații, de tipul Dosarelor Panama.

dosare-1

 

Cele 1,3 milioane de fișiere făcute publice conțin numele managerilor și a unora din acționarii a peste 175.000 de firme și alte entități înregistrate în Bahamas din 1990 până la începutul lui 2016.

În ceea ce privește România, RISE Project a descoperit informații despre companii românești sau cu interese în România care au sau au avut firme offshore în Bahamas.

Printre acestea este și o companie offshore din grupul Rompetrol, afacere anchetată în prezent la București. Între 1999 și 2011, Rompetrol Upstream International LTD, fostă Lumbaqui Oil LTD, din arhipelagul Bahamas a avut 13 directori executivi. În iulie 2011, în această funcție a fost numit Radu Mihail, actualul consul onorific al României în Ecuador. El a spus însă că funcția sa a fost „mai mult onorifică”. Această funcție a deținut-o și americanul Phil Stephenson, anchetat și el în dosarul Rompetrol.

Una dintre cele mai mari afaceri cu resurse minerale din România este derulată printr-un offshore din Bahamas. Corporația ExxonMobil a găsit, în colaborare cu OMV Petrom, rezerve consistente de gaze naturale în Marea Neagră. Investiția în acest proiect s-a făcut prin intermediul offshore-ului ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține din 2008 o filială în România, înființată special pentru parteneriatul cu OMV Petrom din Marea Neagră. Reprezentanții corporației americane au explicat pentru RISE Project alegerea offshore-ului pentru operațiunile din România: „ExxonMobil respectă cu strictețe legislația fiscală în vigoare. ExxonMobil își desfășoară activitatea în toată lumea și plătește taxe în valoare de miliarde de dolari în țările în care operează. Țara în care este înregistrată o companie are un impact redus asupra taxelor plătite sau asupra transparenței“.

Documentele consultate de RISE vorbesc și despre Medicarom, o companie ai cărei acționari majoritari nu sunt cunoscuți și care au vândut bunuri și servicii de 45 de milioane de euro pe piața medicală.

În BahamasLeaks apar doi acționari minoritari ai companiei, înregistrați în Bahamas, Langton Industrial Holdings și Wellington Property Holdings, conduse de doi români, directori, de altfel, în cadrul grupului Medicarom: Gheorghe Paraschiv (71 de ani) și Ionel Volintiru (57 de ani).

În documente apare și numele unui văr al lui Mircea Geoană, Gheorghe Valentin Barbă, a cumpărat de la statul român uzina de pompe de injecție Mefin Sinaia. Acesta apare ca reprezentant a trei firme: Mefin, Walbridge Group și Detroit Diesel.

De asemenea, în documente apare și numele lui Lucian Bădescu, fiul unui fost general SRI. Acesta este, din aprilie 2011, directorul Kereulen Investments Limited, o companie din Bahamas, și este este coleg în conducerea companiei cu un alt român, Bogdan Mihalcea Călinescu.

Kereulen nu deține subsidiare în România, însă Călinescu și Bădescu sunt parteneri de afaceri și în țară. În una dintre firmele lor, Ice Blink Consulting SRL, aceștia au declarat la Registrul Comerțului că au domiciliul în Nassau, capitală Insulelor Bahamas.

Bădescu Jr. și Călinescu mai sunt implicați în mai multe afaceri cu energie, atât în industria centralelor fotovoltaice, cât și eoliene. În aceste afaceri, Bădescu l-a avut ca partener pe fostul șef al SRI Giurgiu, Ion Garagancea, inculpat într-un dosar de contrabandă cu produse petroliere. De altfel, Bădescu Jr. are un istoric încărcat de parteneri de afaceri controversați.

Numele lui Lucian Bădescu apare și în istoricul firmei Global Logistics Services SRL, afacere în care a fost asociat cu Gabriel Ștefan, fiul fostului primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.

Citiți mai mult pe RISE Project.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri