Bancherii se opun înjumătățirii ratelor. Adrian Vasilescu: „Nu obligă nimeni pe nimeni”

Data publicării:
adrian vasilescu mediafax

Ca plătitor de taxe de taxe, prima întrebare pe care o am este: ok, asta înseamnă că o parte din bugetul statului din viitor este folosit anticipat ca să permitem pe termen scurt unor clienţi care au anumite credite la bănci să plătescă mai puţin?”, a spus bancherul Steven Van Groningen.

„Nu şiu cât de echitabil este ca pentru o anumită categorie de creditori să suporte toţi contribuabilii. Atunci când vorbim de un venit de sub 1.600 de lei, nu ştiu în ce măsură banii ăștia vor intra în consum. Am înţeles că Guvernul vrea să o introducă începând cu 1 aprilie. Mi se pare puţin utopic”, apreciază un alt bancher, Dan Pascariu.

În opinia sa, o astfel de măsură ar trebuie să fie analizată cel puțin 2-3 luni.

Nu e obligatoriu pentru nimeni, dacă vrea clientul trebuie să vrea şi banca, dacă vrea clientul trebuie să vrea banca. Nu obligă nimeni pe nimeni, e doar un avantaj, o soluţie pe care o poate accepta o bancă sau nu. Nu văd de ce atâta tevatură”, a declarat la Digi24 Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

 „Nu văd în ce măsură bancherii au înţeles despre ce e vorba . Cred că ar fi o măsură bună. Niciodată nu poate fi o măsură echitabilă când este vorba despre categorii de oameni cu venituri diferite. Băncile ar trebui să angajeze sociologi şi psihologi”, a adăugat Adrian Vasilescu.  

Fondul Monetar Internațional a sugerat, într-un răspuns la o solicitare Digi24, că nu cunoaște foarte bine detaliile măsurii de reeșalonare a datoriilor la bancă pe care le au anumite categorii de cetățeni români. Măsura, anunțată de Guvern, a iscat o dispută în USL, dar și un atac fără precedent al președintelui Traian Băsescu asupra Băncii Naționale și Fondului Monetar Internațional.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, marți seara, la un post de televiziune, că BNR trebuie „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt” și a acuzat Banca Naţională de implicare în măsurile privind creşterea accizei la carburant şi „electorata”, susţinute de premierul Victor Ponta în negocierile cu FMI.

Declarațiile președintelui au generat imediat o replică din partea premierului, care s-a simțit dator să ia apărarea BNR.

Oficialii BNR au precizat, miercuri, într-un comunicat, că nu au nicio implicare în proiectul privind reeșalonarea plăților pentru anumite categorii de datornici către bănci. Inițiativa îi aparține ministrului pentru Buget, Liviu Voinea, arată BNR. Banca recunoaște, totuși, că a fost consultată despre acest proiect înainte și în timpul negocierilor cu FMI, furnizând date și evaluări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri