Băncile, prea mici pentru cutremure. În timpul simulărilor, elevii au încăput cu greu sub bănci

Data publicării:
banci-1

Aşa arată un exerciţiu în care tinerii sunt învăţaţi cum să reacţioneze în caz de seism. La orele de dirigenţie, profesorii le-au predat lecţia supravieţuirii, deşi fostul director al Insitutului pentru Fizica Pământului spune că sfaturile sunt depăşite.

Cel mai potrivit în astfel de momente este să rămânem calmi, pe locul nostru, ne băgăm sub bancă şi aşteptăm terminarea cutremurului după care aşteptăm cuminţi semnalul de evacuare în siguranţă”, le spune un profesor elevilor.

La Colegiul Spiru Haret din Bucureşti, teoria merge şnur. În practică, unii elevi nu au înţeles exact ce trebuie să îşi protejeze mai întâi. Capul sau...spatele. Încă o repetiţie a rezolvat problema. Rămâne însă alta. Pentru adolescenţii mai vânjoşi, băncile sunt prea mici. Nu îi pot proteja aşa cum trebuie.

Alţi elevi au avut emoţii chiar şi la simularea de cutremur. „Mi-am pierdut calmul, ăsta este adevărul, dar acum am învăţat, şi pe viitor, când se va întâmpla un cutremur adevărat nu vor fi probleme”, mărturisește un elev.

Fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului contrazice însă broşurile făcute de minister în care scrie că este indicat ca elevii să se bage sub bancă în timpul unui cutremur.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă îi linişteşte pe copii. Sfaturile pe care le primesc sunt menite să le păzească viaţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri