Bani în plus pentru RADET, chiar dacă bugetul Capitalei scade

Data publicării:
apartament calorifer-1

Bugetul Capitalei este cu 240 de milioane de lei mai mic faţă de cel aprobat în primăvară. Totuşi, municipalitatea a găsit încă 73 de milioane pentru RADET. Mult mai puţin decât ceruse regia de termoficare.

Ştefănel Dan Marin, primarul general interimar al Capitalei, spune că „suma solicitată ca şi ajutor de caldură care este justificată până la cel mai mic leuț prin deconturi foarte bine structurate este de 300 de milioane de lei noi. Noi vă spunem suma solicitată pentru ca ELCEN-ul să își poată plăti parte din datorii.”

Este suma minimă pentru ca bucureştenii să nu îngheţe în case la iarnă. Pentru că datoriile RADET către ELCEN sunt de aproape 3,6 miliarde de lei. Doar pentru anul trecut, RADET are o restanţă de aproape 300 de milioane, iar în primele nouă luni ale acestui an s-au strâns peste 170 de milioane. Primăria speră şi într-un ajutor de la Guvern. Dar premierul nu este la fel de darnic ca anii trecuţi.

O să avem o modificare legislativă prin care toate orașele care au nevoie de sprijin pentru încălzire nu le dăm noi așa, cadou, vor putea să se împrumute din trezorerie, să treacă peste iarnă și să dea creditul înapoi într-o perioadă sustenabilă. Cred că e și un stimulent să facă investițiile în sistemul termic, dacă le dăm pomană în fiecare an nu o să facă niciodată nicio investiţie”, a declarat premierul Victor Ponta.

Problema este că, dacă nu va primi banii solicitaţi, ELCEN ar putea rămâne fără materie primă. Pentru că are restanţe de 150 de milioane de lei către furnizorii de gaze.

Marcel Nicolaescu, directorul general ELCEN: „Am stabilit prioritățile de plată în perioada următoare, până la sfârșitul anului, de aşa manieră încât să avem şi noi speranţa că vom beneficia de aceste sume, sume care nu merg nicăieri decât în contul principalilor furnizori de gaze.”

Pentru a face rost de bani pentru căldură, Primăria a tăiat sume importante de la protecţia mediului - peste 100 de milioane, dezvoltare publică - 55 de milioane, transporturi - 50 de milioane, cultură - 49 de milioane şi învăţământ - 20 de milioane. Şi nu va mai finanţa nici tradiţionala petrecere de Revelion din Piaţa Constituţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri