Băsescu îl acuză pe Ponta de declarații antieuropene. Care a fost reacția premierului

Data publicării:
18 2011alinabase-34074

Actualizare 16.00.Palatul Victoria a reacționat la atacul președintelui. Într-un comunicat, premierul Victor Ponta îi cere șefului statului să renunţe la implicarea în campaniile electorale.

Președintele trebuie să lase la o parte preocupările electorale, potrivit sursei citate.

Victor Ponta îi mai atrage atenția președintelui că trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care și-a asumat-o prin prezența la Consiliul European și să susțină ideea că România e îndreptățită să primească un buget mai consistent.

Potrivit premierului, este iresponsabil din partea președintelui să afirme în mod repetat că țara pe care o conduce nu este stat de drept, doar pentru a ascunde faptul că nu este dorit de popor.

Traian Băsescu a criticat declarațiile „antieuropene” ale lui Victor Ponta

Într-un comunicat postat pe site-ul Președinției, Train Băsescu critică „declarațiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanți ai unor instituții publice, și politicieni români le-au exprimat în ultimele zile”.

Administrația Prezidențială precizează că „aceste declarații antieuropene nu reprezintă poziția oficială a României”.

„Președintele României, Traian Băsescu, regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național”, potrivit sursei citate.

Traian Băsescu le solicită tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații „iresponsabile, care vulnerabilizează poziția țării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, și care afectează grav imaginea României în plan internațional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori”.

Potrivit sursei citate, Traian Băsescu consideră că cel mai important argument în cadrul oricăror negocieri la nivelul Uniunii Europene îl reprezintă un grad mare de absorbție a fondurilor europene. În acest context, președintele invită instituțiile responsabile să facă toate demersurile pentru a crește nivelul de absorbție.

El le solicită reprezentanților Guvernului să pună în aplicare „de îndată toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor de finanțare care se află, în prezent, în situația de pre-suspendare”.

Totodaă, președintele face un apel la partidele politice „să nu implice Uniunea Europeană și instituțiile sale în jocul politic electoral intern”.

Declarația lui Ponta, incriminată de Băsescu

„Noi nu am intrat un UE doar să ne facă ANI şi DNA. Am înţeles este un lucru bun, e extraordinar. Noi am intrat ca şi alte ţări Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria pentru că UE presupune coeziune şi o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţii de trei ori mai mici decât cel francez şi spaniol despre ce solidaritate vorbim”, a declarat, ieri, la Bistrița, premierul Victor Ponta.

Norica Nicolai: Dialog promovat de Băsescu, de tip marxist

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai, a criticat modelul de dialog promovat de președinte.

Din structura acestui comunicat de presă care vorbeşte de la declaraţii iresponsabile din partea unor oficiali români se vede foarte clar că nu s-a depăşit încă tipul de dialog al luptei de clasă inventată de Marx”, a declarat Norica Nicolai.

Schimbul de replici, după disputele legate de dreptul de veto

Premierul i-a transmis ieri președintelui să nu mai facă glume de doi bani și să explice românilor ce pierd la Consiliul European dacă România nu-și foloseste dreptul de veto.

Anterior, Traian Băsescu l-a ironizat pe această temă pe Victor Ponta, spunând că e deja panică la Bruxelles pentru că România și-ar putea folosi acest drept.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri