Băsescu ironic: Statele contributoare sunt sub birou, în alertă că România pune veto

Data publicării:
16112012 20basescu 20veto 20bruxelles-33884

Șeful statuluia declarat, vineri, într-o conferință de presă de la Palatul Cotroceni, că un stat poate să uzeze de dreptul de veto doar dacă se încalcă Tratatul de aderare.

După declarația premierului Victor Ponta conform căreia propunerea preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind reducerea bugetului UE pentru 2014-2020, este „extrem de nefavorabilă” României, președintele Traian Băsescu a explicat contextul în care poate fi utilizat dreptul de veto.

„Trebuie să vă spun că de la anunțul de ieri, toate statele contributoare s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Observați ironia. Nu poți să mergi în halul acesta la Bruxelles. Și eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dar dacă se încalcă Tratatul. De opt ani n-am văzut niciun stat să uzeze de veto dacă nu s-a încălcat Tratatul”, a declarat președintele Băsescu.

Acesta a adăugat, referitor la negocierile bugetului pentru perioada 2007-2013, că România a obținut un buget pe care nu poate să îl cheltuiască.

„Nu te poți duce la donatori să ceri bani dacă nu îi poți cheltui”, a spus Băsescu.

Președintele a dat asigurări că până săptămâna viitoare va mai apărea cel puțin un proiect de buget și că următoarea chestiune este repartizarea bugetului.

„Când se închide subiectul cu donatorii se trece la subiectul doi, cum îi repartizăm. Aici este vorba despre un mecanism politic, o decizie politică a liderilor cu cât contribuie fiecare la buget și cum se repartizează. Nu trebuie contabili ci politicieni buni la aceste negocieri, la deficite trebuie contabili”, a subliniat președintele.

Băsescu: „Nu mă simt dezarmat pentru că sunt mai inteligent, sunt mai bine pregătit”

Referitor la compromiterea negocierilor bugetului, Traian Băsescu a spus că nu se simte dezarmat de declarațiile premierului și că acestea nu puteau fi compromițătoare.

E cea mai mare greseală a unui stat să facă declarații de poziție anticipat unei întâlniri, pentru că merge dezarmat. Nu mă simt dezarmat pentru că sunt mai inteligent, sunt mai bine pregătit, am soluții”, a declarat Băsescu.

Vicepreședintele PDL, Anca Boagiu, a spus, joi seara, la Digi24, că prin afirmațiile sale referitoare la exercitarea dreptului de veto, Victor Ponta a compromis negocierile președintelui la Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri