BBC se întreabă: De ce are România o imagine atât de proastă în lume?

Data publicării:
26022013 20bbc-51675

Aproape că poţi simţi un oftat de uşurare al unora când, în plin scandal al cărnii de cal, degetul acuzator arată spre abatoarele din acest stat din Europa de Est, comentează BBC referitor la imaginea externă a României. Este doar una dintre atitudinile pline de prejudecăţi la adresa românilor, identificate chiar de către jurnaliştii britanici. Ei au stat de vorbă cu studenţii români aflaţi în regat.

Sunt aproximativ 15.000 de studenţi români care învaţă peste hotare, în afara României, dintre care aproape 8.000 în Marea Britanie. Printre aceştia sunt şi eu. Este de datoria noastră să ne auto-promovăm în restul Europei şi să-i informăm, să le dăm informaţiile corecte. Suntem o ţară tânără, cu foarte multe posibilităţi şi acum avem puterea să construim ceva acolo”, declară unul dintre studenții români intervievați de BBC.

„Am venit aici să capăt experienţă academică şi să devin o profesionistă în domeniul meu de activitate, iar planul meu este să mă întorc acolo şi să ajut societatea românească să se dezvolte”, spune o altă studentă.

„Datorită moştenirii noastre latine, mulţi oameni se întorc în România, dar menţin legăturile cu societatea britanică. Multe investiţii de la partenerii britanici ajung în România, ei investesc în România, există o colaborare între cele două ţări”, argumentează un al treilea student român.

Londra ar putea introduce o carte de identitate pentru români

Cu toate aceastea, organizaţiile neguvernamentale britanice continuă să vorbească despre aşa-zisa invazie a românilor, care se va întâmpla după 1 ianuarie 2014.

În plină controversă cu oficialii de la Bruxelles privind discriminările la adresa românilor şi bulgarilor, guvernul de la Londra ar lucra la încă un proiect discutabil. The Guardian scrie că est-europenii ar putea fi obligaţi să deţină o carte de identitate specială, care le-ar permite autorităţilor să verifice dacă cei care ajung în Marea Britanie vin la studii, pentru a căuta de lucru sau se pot întreţine din resurse proprii. Mai mult, această carte de identitate ar putea costa 55 de lire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri