BILANȚ JUSTIȚIE-2012. Condamnări de răsunet internațional, achitări usturătoare

Data publicării:
3012 20justitie-41175

Condamnarea definitivă a fostului ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan la 7 ani de închisoare cu executare a fost o premieră pentru justiția din România. Este cea mai mare pedeapsă primită până acum de un fost demnitar într-un dosar de corupţie.

O sentință care a venit după 11 ani de proces. Problemele nu s-au terminat pentru fostul ministru al Agriculturii. În dosarul „Caltaboşul”, magistraţii l-au condamnat pe Mureșan în primă instanţă la 3 ani de închisoare, alaturi de un alt fost ministru, Decebal Traian Remes.

Tot la capitolul premiere se încadrează și condamnarea definitivă cu executare a unui deputat în funcție. Virgil Pop a fost condamnat de Curtea Supremă la 5 ani de închisoare pentru corupție. După pronunțarea hotărârii, fostul deputat a fost ridicat chiar din camera de hotel în care era cazat.

Alte condamnări importante

Emilian Cutean, fost şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, a fost condamnat definitiv, în februarie 2012, la 5 ani de închisoare. O pedeapsă pe care fostul demnitar o consideră prea aspră.

2012 a fost un an cu ghinion pentru Sorin Ovidiu Vântu. Omul de afaceri este condamnat la un an de închisoare, cu executare, pentru că şi-a şantajat un fost colaborator. Este doar începutul, spun procurorii, care i-au mai pregatit trei dosare - pentru favorizarea infractorului si delapidare, ambele în legatură cu FNI, și spălare de bani în dosarul PETROMSERVICE. Pentru favorizarea lui Nicolae Popa, Sorin Ovidiu Vântu a fost deja condamnat la 2 ani de închisoare, dar sentința nu e definitivă.

CITIȚI și Dosarele care au marcat Justiția din România în 2012

O lovitură grea din partea justiției a primit și fostul parlamentar Cătălin Voicu. La începutul verii, acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Gigi Becali, „norocosul” de servciu

În ciuda condamnarilor cu răsunet internațional, procurorii au contabilizat anul acesta şi o serie de achitări usturătoare. Poate cele mai controversate au fost deciziile Curţii Supreme din cele trei dosare care îl aveau drept protagonist pe omul de afaceri, politicianul și proaspătul parlamentar George Becali.

Însă lovitura cea mai grea vine tot într-unul dintre dosarele fostului prim-ministru Adrian Năstase. La începutul lunii septembrie, chiar la primul termen de judecată, Curtea Supremă respinge definitiv acuzaţiile din dosarul „Mătuşa Tamara”.

2013 se arată un an greu pentru justiția din România. Aflată în plin proces de desemnare a șefilor Parchetului General și ai DNA, Procuratura are de dat bătălii mari în fața instanțelor pentru a obține condamnarea altor zeci de demnitari cu procese pe rol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri