BILANŢ. Şeful interimar al DNA: Cu 150% mai multe condamnări în 2012 faţă de anul anterior

Data publicării:
28022013 20m 20dna 20oprean-52121

Laura Oprean, procuror-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție, a prezentat raportul DNA pe anul 2012.

Condamnările în dosare DNA au fost în creștere cu 150% în 2012 față de anul precent.

828 de inculpați au fost trimiși în judecată, dintre care 332 de persoane cu funcții de conducere, respectiv 7 demnitari.

Problematica combaterii fraudelor contra intereselor financiare ale Uniunii Europene a reprezentat obiectul unei analize speciale în cadrul Raportului, mai ales că rezultatele obţinute în anul 2012 au fost mai bune decât cele din anul precedent: 54 de rechizitorii privind 124 de inculpaţi, din care 12 persoane juridice şi un inculpat arestat.

Citiți și:

Daniel Morar le recomandă procurorilor DNA să se înscrie pentru șefia PÎCCJ și DNA

Prejudiciul total reţinut în cauze privind fraude cu fonduri europene este în valoare de peste 92 milioane de lei (echivalentul a peste 20 milioane de euro), valoare de patru ori mai mare comparativ cu anul anterior. În vederea recuperării acestui prejudiciu, au fost dispuse măsuri asigurătorii în 49 de cauze.

Potrivit comunicatului, corupţia în instituţiile de aplicare a legii a constituit o prioritate a activităţii DNA, dovadă fiind faptul că, din cei 803 inculpaţi persoane fizice trimişi în judecată, 13% îşi desfăşurau activitatea în instituţii de aplicare a legii. În mod corelativ, au fost condamnaţi definitiv 5 magistraţi (3 judecători şi 2 procurori), 71 de poliţişti (din care 8 ofiţeri cu funcţii de conducere), 45 de inculpaţi din instituţii financiare de control şi alte instituţii de control (lucrători vamali, comisari ai Gărzii Financiare, inspectori fiscali, etc.). Au fost condamnaţi definitiv 12 avocaţi iar prin hotărâri nedefinitive 14 avocaţi.

Valoarea produsului infracţional recuperat în cursul anchetelor penale prin măsuri de restituire este în sumă de 28 milioane lei, echivalentul a 6,3 milioane de euro, de circa 6 ori mai mare decât suma recuperată în anul precedent. Prin 214 hotărâri judecătoreşti definitive, instanţele de judecată au dispus măsuri de confiscare şi recuperare a produselor infracţionale în sumă totală de 477.775.000 lei, echivalentul a 107.365.000 euro, în creştere cu 172% comparativ cu anul precedent.

Principalii condamnați

În 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani cu executare în dosarul Trofeul Calităţii, început de DNA în 2008. Tot anul trecut, şi tot pe un dosar deschis pe numele fostului premier, instituţia a primit şi cea mai grea lovitură. Chiar la primul termen de judecată, curtea supremă a respins definitiv acuzaţiile pe care DNA i le aducea lui Adrian Năstase în dosarul „Mătuşa Tamara”.

Condamnarea lui Adrian Năstase nu a fost singura premieră. Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a primit 7 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie şi ulterior, în dosarul „Caltaboşul”, magistraţii l-au condamnat la 3 ani de închisoare, alaturi de un alt fost ministru, Decebal Traian Remeş, tot pentru fapte de corupţie.

„Eu nu mă consider vinovat. Eu nu sunt vinovat. Eu sunt aici ca rezultat al unui abuz juridic şi, mai mult decât atât, ca o comandă politică. O spun fără niciun fel de reţinere”, declara Avram Mureşan, într-un interviu din 9 noiembrie, acordat Digi24.

Anchetele DNA au continuat si fostul deputat Alin Trăşculescu a fost prins în flagrant în timp ce primea bani pentru finanțarea campaniei parlamentare.

Tot de corupţie a fost acuzat şi un alt parlamentar: Ion Stan. Procurorii au cerut ridicarea imunităţii pentru a fi arestat însă deputaţii au amânat votul până la constituirea noului Parlament.

Ion Stan a fost reales deputat cu peste 60 la sută dintre voturi.

Ion Stan a fost trimis miercuri în judecată.

Alegerile parlamentare de anul trecut au agitat viaţa în România. Fuga după aranjamente pentru posturi călduţe a adus în atenţia procurorilor alţi procurori. George Bălan şi Marcel Sâmpetru sunt cercetaţi de DNA pentru că şi-ar fi negociat funcţiile de procuror general şi şef al DNA cu lideri politici.

2012 nu a fost doar un an al satisfacţiilor pentru DNA. Mai multe dosare pentru care procurorii au muncit ani buni s-au finalizat cu achitarea acuzaţilor. Un exemplu în acest sens este parlamentarul Gigi Becali, care a fost achitat în dosarul „Valiza”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri