BIZIDAY. Cum poate fi ajutată eficient Republica Moldova? 

Data publicării:
guran-1

Sau putem să facem un plan prin care să extindem media din România, spune Moise Guran, realizatorul emisiunii „Biziday” de la Digi24. Televiziunile din România nu prea se văd în Republica Moldova. Planul ar trebui făcut cu publicitarii din România. Dacă dăm filme și știri în limba română va fi un mare pas înainte. 

Republica Moldova a intrat în recesiune anul trecut din cauza lipsei finanțării după ce i-a fost furat miliardul de dolari. Dar criza este abia la început, iar energiile populare antiguvernamentale sunt alimentate și de această situație. În acest context, de fapt, guvernul de la Chișinău încearcă, împrumutând bani de la România, să calmeze spiritele, ca să poată duce ceva, orice, mai departe, cu excepția dezintegrării sau a colapsului Republicii Moldova ca stat.

Autoritățile de la București ar trebui să caute cumva o cale de compromis, de așa manieră încât să ajute și Republica Moldova, dar s-o ajute, nu cum s-a întâmplat în alte ocazii în care ei au zis „suntem europeni, suntem reformiști, facem și dregem”, dar acest lucru, de fapt, nu s-a întâmplat.

Bucureștiul are o vină importantă în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova nu prin promovare, dar prin faptul că nici nu a sancționat atunci când trebuia niște personaje dubioase care au pus mâna, până la urmă, au acaparat puterea de la Chișinău.

Cu toate acestea, relația dintre România și R. Moldova este un corectă. România, nici pe vremea lui Traian Băsescu, n-a încercat să impună în R. Moldova oameni politici sau să susțină pe unul sau pe celălalt. Sigur că legăturile între Plahotniuc, de exemplu, și Victor Ponta, un fost premier destul de controversat și la noi, nu fac decât să arate că cele două țări sunt surori și sângele apă nu se face.

Premierul Pavel Filip a venit la București să ceară bani și, în afara declarației de susținere din partea președintelui Iohannis și a premierului Cioloș, a primit condiții: reformarea justiției și lupta împotriva corupției, un acord cu FMI și schimbarea guvernatorului băncii naționale. Sunt condiții atât de importante, încât nu știu ce șanse sunt ca R. Moldova să le îndeplinească într-un timp așa de scurt, spune Moise Guran, care a explicat în detaliu aceste aspecte (vezi video mai sus). Ar fi nevoie inclusiv de o reformă constituțională pentru a fi îndeplinite, adaugă Moise Guran.

România trebuie să salveze în primul rând stabilitatea Republicii Moldova, ca să nu înceapă un război acolo. După ce se stabilizează, trebuie să o ajute să facă reforme, deci probabil va trebui să joace rolul FMI.

Sunt lucruri pe care locuitorii de peste Prut le așteaptă de la noi, nu de la ruși. Pe de altă parte, nici în cinismul lor, oamenii din R. Moldova care fac o revoluție împotriva unui oligarh având în spate alți oligarhi nu s-au gândit nicio secundă că Rusia ar putea să le dea bani. De ce? Pentru că Rusia, la rândul ei, este în criză. Iar acolo, dacă e și foamete, și votca e scumpă, atunci iese revoluție și în Rusia. 

Citiți și:

Cine, al cui oligarh este?
Premierul moldovean, vizită în România
Ce spun experții despre politica României față de Republica Moldova

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri