Blocurile unui cartier din Cernavodă se înclină încă de la construcție

Data publicării:
cladiri inclinate cernavoda

Un experiment simplu demonstrează că există o problemă serioasă în Cernavodă. O simplă bilă poate arăta cât de mult sunt înclinată apartamentele din aceste blocuri.

Problema cu această clădire este că a fost construită pe pământ galben şi în zonă inundabilă. Apa de ploaie a înmuiat totul în jurul betonului, iar clădirile au început să se încline încă din prima zi.

Familia Şarpe s-a mutat în urmă cu mai bine de 20 de ani într-unul dintre blocurile de pe strada Panait Cernea. Atunci, clădirea încă nu se înclinase foarte mult, aşa că bărbatul nu şi-a făcut griji. Două decenii mai târziu, şi-a dat seama că degeaba încearcă să îşi vîndă apartamentul.

Cine să cumpere? Am pus-o odată în vânzare dar când o vede aşa. Poziţia e destul de bună, dar nu vine nimeni. Fiind în felul în care e, nu cumpără nimeni”, spune Mihai Şarpe.

Autorităţile caută soluţii pentru acele blocuri de 30 de ani, adică din momentul în care clădirile au fost inaugurate. O variantă există, însă costă un milion de euro, bani pe care nu-i are nimeni. Ca să primească ajutor de la guvern, proprietarii din trei blocuri au făcut asociaţii, aşa cum cerea legea din 2005. Când au terminat formalităţile, era însă prea tîrziu.

„Timpul trecând şi regulile schimbându-se, ar trebui ca întreaga reabilitare, întreaga refacere a blocurilor, readucerea blocurilor pe verticală, să fie plătită de către locatari”, consideră Gheorghe Hânsă, primarul oraşului Cernavodă.

Aşa, fiecare familie ar trebui să plătească 25.000 de euro pentru consolidarea fundaţiei, însă nimeni nu are atâţia bani, iar un credit pe 25 de ani nu e nimeni dispus să-şi facă.

Autorităţile cred că au găsit o soluţie ca măcar să oprească blocurile să se încline şi mai tare.

„Injectarea unor soluţii speciale în structura solului, care stabilizează, îmbunătăţesc portanţa terenului”, explică Vasile Mititelu, inginer în cadrul Primăriei Cernavodă.

Însă nici pentru asta nu există bani și nimeni nu garantează că soluţia injectării acestei soluţii ar putea da rezultate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri