BNR, cu ochii pe leu din cauza crizei din Cipru

Data publicării:
27032013 20euro-57250

„Niciun guvernator, chiar dacă nu recunoaşte, nu neglijează cursul de schimb”, spune Mugur Isărescu.

Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,4032 lei pentru un euro. Pe piaţa interbancară, cursul a coborât până la valoarea de 4,3980, însă doar pentru scurt timp.

Guvernatorul BNR recunoaşte că există o preocupare specială pentru evoluţia monedei, mai ales în contextul tensiunilor din Europa. „Nu poţi să fugi după mai mulţi iepuri şi să îi prinzi pe toţi deodată. Avem în continuare o politică de curs”, adaugă guvernatorul BNR.

Moneda națională a pierdut un ban şi jumătate în faţa dolarului american, care este cotat acum la 3,44 lei. Raportat la francul elveţian, deprecierea este mică. Moneda elveţiană rămâne la 3,61 lei.

„Acum pe fondul acestei crize, BNR poate da şi ea vina pe criza cipriotă şi să lase cursul să se ducă mai aproape de realitatea lui economică”, este de părere analistul economic Dragoş Cabat.

Iar această realitate ar putea poziţiona cursul la un nivel apropiat de 4,7 lei, spun unii analişti, care apreciază că acest lucru s-ar putea întâmpla în următorul an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri