Sari la conținut

BNR lansează o monedă dedicată împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial

 

 FOTO: Mediafax 

Monedele din argint, cu o valoare nominală de 10 lei, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul emisiunii este de 250 de monede, iar prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare, este de 330 lei bucata.

Monedele, care au putere circulatorie pe teritoriul României, au forma rotundă, diametrul de 37 de milimetri, greutate de 31,103 grame și cant zimțat.

Aversul monedei prezintă un ofițer român din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care ține în brațe un copil, simbolizând bucuria victoriei. Inscripția „ROMÂNIA”, anul de emisiune „2015”, stema României și valoarea nominală „10 LEI”.

FOTO: BNR

Reversul monedei redă o compoziție care ilustrează distrugerile provocate de cel de-al Doilea Război Mondial, inscripțiile „ÎNCHEIEREA CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL”, „70 ANI” și „1945” — anul terminării războiului.

FOTO: BNR

Punerea în circulație, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.