Bogdan Aurescu, după discuțiile cu ministrul german de Externe: Am asigurat că putem oferi securitatea granițelor externe ale UE

Data publicării:
22 BOGDAN AURESCU

Actualizare 14.00. Declarațiile ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier:

"E a treia vizită şi recunosc că a trecut prea mult de la ultima mea vizită, de acum șase ani. Recent ne-am văzut în Riga şi aceste întâlniri bilaterale trebuie continuate. Am vorbit cu preşedintele şi cu premierul şi acum am avut un prim schimb cu delegaţiile.

Remarc cât de mult au crescut relațiile româno-germane în aceşti ultimi ani. Ziua se va termina în Sibiu, vă mulțumesc, pentru invitație, și acest lucru demostrează că politica externă nu e condusă doar de Ministerul de Externe, ci calitatea relațiile dintre state contează mai mult şi faptul că oamenii pot aduce o schimbare este un principiu aplicabil în general și pentru membrii comunității germane din România, care au o istorie de peste 900 de ani. Și azi în Sibiu vom observa contribuţia minorității nemţeşti şi o vom onora într-un eveniment special. Vrem să continuăm tratatul de prietenie și buna cooperare româno-germană. Identitatea şi naţionalitatea sunt într-un raport de pace. Asta ar trebui să fie valabil şi în alte ţări cum ar fi Ucraina de est.

Vom vorbi de minoritatea germană din România. Azi dimineață am vorbit de 50.000 de români care lucrează în Germania. Au fost discuţii că sunt angajatori de diferite mărimi în Germania şi m-am exprimat asupra faptului că multe persoane sunt afectate de prejudecăţi. Aceste prejudecăți au existat. E un studiu cu cifre uimitoare şi care exprimă faptul că românii sunt cel mai bine integrat grup în piaţa muncii.

Înainte de a fi dat publicității acest studiu, se ştia că Germania profită de pe urma celor care lucrează acolo. Acest studiu a confirmat acest fapt.

Acest lucru a fost exprimat în discuţia cu preşedintele - progresele României din ultimii 25 de ani şi parteneriatul activ din UE. Investitorii germani apreciază România.

Unde sunt probleme le-am subliniat în discuția cu ministrul Aurescu: deficitele sistemului judiciar şi transparenţă. Cu delegaţia germană am folosit ocazia de a motiva Guvernul să continue reformele.

Acum nu putem să nu vorbim şi de Ucraina, ca miniștri de Externe, și mă tem că acest lucru va continua o bună perioadă de timp.

Acordurile de la Minsk, încheiate acum o lună, trebuie să ne îngrijim ca măsurile să fie respectate. Am convenit la Riga acum o săptămână că s-a făcut un început clar, există o reducere semnificativă a violenţei, după greutăţile de la început. Astăzi nu mai avem sute de încălcări ale armistiţiului. Nu mai sunt semne de întrebare. A început retragerea armamentului greu, am auzit că au fost discuţii referitor la ce se poate face pentru îmbunătăţiri.

Vom creşte misiunea de observare de la 500 la 1.000 de persoane. E important și ca misiunea să obțină acordul de a controla modificările, chiar și pozitive care au avut loc, şi a fost un obiect al negocierilor care au încep la Berlin. E important ca OSCE să nu observe doar deplasarea armamentului greu ci ar trebui să observe în ce direcție este retras armamentul greu, pentru a se calcula și cât de repede acestea pot fi activate.

De exemplu, azi dimineață auzim că OSCE are mai multe posibilități de a observa retragerea şi de a controla retragerea armamentului greu. E un pas în direcția bună. Chiar şi dacă am obţinut o reducere a violenţei, armistiţiul rămâne. Nu este nici acum o situație de la sine înţeleasă şi avem nevoie de o soluţie politică. Trebuie să lucrăm la asta. Am stabilit asta în discuțiile comune. Este în interesul nostru comun şi sperăm că paşii de implementare vor putea fi dezvoltaţi".



Actualizare 13.40. Declarațiile ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu:

"Îmi face o deosebită plăcere să îl am ca oaspete acum pe oficialul german, cu atât mai mult cu cât anul acesta marcăm 135 de ani de relații diplomatice cu Germania.

Germania e un partener esențial de dialog strategic. Țările noastre se bucură de o cooperare solidă.

Am discutat azi foarte multe teme, printre altele am vorbit și de rolul minorității germane în România, ca liant între cele două culturi. Etnicii germani au un rol pozitiv în receptarea țării noastre în Germania și salut cei 25 de ani de existență a Forumului Democrat German din România, care a contribuit la buna convețuire între români și germani. Vom participa astăzi, la Sibiu, la festivități.

Am decis ca în marja sesiunii comisiei mixte privind minoritatea germană din România din iunie de la Timișoara să organizăm un eveniment academic consacrat modelului românesc de relații interetnice, mai ales că în acest an se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Convenției-cadru privind minoritățile a Consiliului European.

Am transmis aprecierea valorii adăugate a comunității române din Germania, care este puternic ancorată în viața economică a Germaniei și am remarcat că, din punct de vedere economic, Germania rămâne primul partener comercial al țării noastre, cu schimbul, anul trecut, de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Germania rămâne cel de-al treilea investitor în România și din discuții a reieșit potențialul de consolidare a cooperării economice, inclusiv în ce privește investițiile.

Am discutat și despre interesele comune în raport cu agenda europeană, am abordat și aderarea la Schengen, am asigurat că putem oferi securitatea granițelor externe ale Uniunii Europene și să contribuim în acest mod la întărirea securității spațiului Schengen. Am convenit să lucrăm împreună pentru a identifica o soluție în perioada următoare.

Am discutat despre susținerea concretă a eforturilor Republicii Moldova pentru asigurarea parcursului ei european și am vorbit de vizita recentă a ministrului de externe a Republicii Moldova. E foarte importantă implementarea Acordului de asociere și continuarea eforturilor de reformă. Am exprimat speranța că noul guvern de la Chișinău va continua să susțină procesul de integrare europeană.

Am vorbit de situația din Ucraina. La Riga, o mare parte din timp a fost consacrată acestui subiect. Am reiterat importanța pe care România o acordă implementării depline a aranjamentelor de la Minsk și îmi exprim aprecierea pentru eforturile Germaniei și Franței.

Din punctul de vedere al părții române, reiterez poziția de la Riga. Este foarte important ca aceste aranjamente să fie respectate, regimul de sancțiuni să fie menținut până la implementarea acordurilor de la Minsk și vor fi întotdeauna la dispoziția UE noi sancțiuni, dacă se ajunge la o reluare a violențelor, dacă puncte strategice, ca Mariupol, ar fi atacate.

Am mulțumit pentru decizia Germaniei de a participa la unitatea NATO de a integra forțele din România. E o dovadă grăitoare a solidarității Germaniei pentru securitatea României.

Am discutat despre sinergia Mării Negre și modalitățile de revitalizare a ei și vom vorbi și despre alte teme.

Cu ocazia aniversării celor 135 de ani vă prezint acest material de presă pe care l-am oferit deja ministrului de externe, care prezintă în imagini istoria relațiilor diplomatice româno-germane".


Ministrul german de Externe a discutat în această dimineaţă cu preşedintele Klaus Iohannis şi se va întâlni cu premierul Victor Ponta, dar şi cu cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Într-un interviu acordat recent, oficialul de la Berlin declara că Germania este pregătită să participe la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie.

Frank-Walter Steinmeier va participa şi la inaugurarea unei noi investiţii a unei companii germane la Bucureşti şi va merge la Sibiu, unde va primi titlul de cetăţean de onoare al oraşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri