Bolnavii psihic, lăsați în voia sorții. Doar patru asistenți sociali pentru 2.000 de pacienți

Data publicării:
socola

Asistenţii sociali de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi recunosc că nu reuşeşc să se ocupe de toţi bolnavii. Sunt prea puţini. Ar mai fi nevoie de încă patru, doar pentru pacienţii cu boli psihice care locuiesc în oraş.

Ideal ar fi să existe asistenţi sociali care să deservească municipiul Iaşi şi asistenţi sociali care să poată efectua munca pe teren în mediul rural, pe care noi din păcate nu o putem face, nu avem cu ce ne deplasa”, spune asistentul social Lucian Barbacaru.

Pacienţii cu schizofrenie sunt cel mai greu de controlat. Mulţi dintre ei refuză să urmeze tratamentul prescris de medici.

„Ajung acasă, nu mai are cine îi supraveghea, ulterior aceştia nu-şi mai iau medicaţia, ajung să se decompenseze. Ulterior trebuie căutaţi, facem vizite la domiciliu, de multe ori nu cooperează, e nevoie de multe ori de intervenţia organelor de poliţie”, explică Lucian Barbacaru.

Legea limitează internarea la 14 zile, după care bolnavii trebuie să urmeze singuri tratamentul.

Întreruperea acestuia poate avea consecinţe tragice atât pentru bolnav, cât şi pentru cei din jur.

Pacientul poate să aibă recăderi sau acutizări, cum spunem noi în psihiatrie”, arată Andreea Szalontay, director medical al Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Numai în prima jumătate a anului, la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi au fost internaţi peste 1.100 de pacienţi cu schizofrenie. 300 dintre ei reprezentau urgenţe medicale.

Citiți și:

Atacul de la Iași a fost pregătit în cinci ani. „Am devenit un fel de animal sălbatic. Nu sufăr să mă apropii de oameni

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri