Bonul fiscal care ajută evaziunea 

Data publicării:
bon fiscal in portofel

Când mergeţi la restaurant, uitati-vă cu atenţie ce scrie pe bonul adus de chelner. Notele de plată sau bonurile şi facturile proforme nu au nici o valoare contabilă. Mulţi patroni le folosesc tocmai pentru a încerca să evite plata taxelor.

În România, mare parte din gaura din buget este provocată de evaziunea fiscală, care se ridică la aproape 23 de miliarde de euro, peste 16% din Produsul Intern Brut.

Se creează un subterfugiu de a crea o aparentă legalitate. Am predat acel bon fiscal proform cumpărătorului, acesta pleacă, iar eu, ulterior, vânzătorul, prestatorul de servicii, nu mai bat pe casa de marcat fiscală încasările avute”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

Dacă Fiscul verifică firma şi găseşte dovada că nu emite bon, inspectorii pot da amenzi de până la 15.000 de lei şi pot suspenda activitatea chiar şi trei luni.

Proformele nu sunt însă ilegale. Specialiştii spun că nu îşi au rostul în cazul unităţilor de alimentaţie şi de cazare. Sunt utile doar pentru tranzacţiile între firme, unde o plată neefectuată poate aduce pagube însemnate.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri