Bonus într-o companie de stat: 1,5 milioane de lei

Data publicării:
bani tanc bancnote lei-4

La umbra profiturilor uriaşe făcute dintr-o resursă care aparţine, cel puţin teoretic, tuturor românilor, directorii companiei care transportă gazele naturale şi-au aprobat bonusuri uriaşe.

În total, cei cinci directori din fruntea Transgaz şi-au votat bonusuri de peste 2,8 milioane de lei, iar directorul general Petru Văduva are cea mai mare indemnizaţie, de aproape 1,5 milioane de lei. Contactat de Digi24, acesta nu a vrut să explice situaţia: „Scuzaţi-mă, sunt într-o întâlnire, nu pot să vorbesc. Îmi pare rău. Scuzaţi-mă. Mulţumesc. Ziua bună!”

Autoritatea de Reglementare în energie stabileşte tarifele pe care Transgaz le poate cere pentru transportul gazelor, dar limitează profitul companiei la 7,7% din cifra de afaceri, deoarece compania nu are concurenţă pe piaţă. Marja de profit a depăşit însă 38% anul trecut. Bonusurile conducerii vin în condiţiile în care planul de investiţii este realizat în proporţie de sub 41%, iar reparaţiile programate la conductele magistrale sunt de 16,5%. Guvernul închide ochii la nereguli pentru că primeşte sub formă de dividende 65% din profit, fiind acţionar majoritar.

„Ceea ce se întâmplă, din punctul de vedere al unor profituri relativ mari în ultimii ani, ar trebui să fie corectat în următorii ani. Din păcate, constatăm că de 3 ani de zile doar 20-27% din ceea ce şi-au propus în ceea ce priveşte operarea şi exploatarea sistemului se şi realizează”, comentează Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor naturale.

Câştigurile companiei vin din tarifele de transport, a căror creştere cu 43% în cinci ani, a fost aprobată de ANRE. Creşterile s-au văzut în scumpirea facturii finale a consumatorilor casnici cu cinci procente în acelaşi interval. Transgaz a dublat şi taxele pe importurile de gaze percepute companiilor. Şeful ANRE, instituţia care aprobă aceste creşteri, recunoaşte că Transgaz nu-şi îndeplineşte nici măcar principala obligaţie: de a echilibra sistemul naţional de alimentare cu gaze naturale.

„În ceea ce priveşte piaţa de echilibrare nu putem spune că au succese importante. Vom ajusta tarifele dacă nu concordă, în sensul descreşterii procentului”, spune Nicolae Havrileţ, preşedinteel ANRE.

Autorităţile spun că până la 1 iulie vor verifica modul în care funcţionează compania Transgaz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri