Botoşani: O fetiţă în vârstă de o lună a murit intoxicată după ce ar fi consumat apă dintr-o fântână contaminată cu nitriţi

Data publicării:
nitriti

Un bebeluş de doar o lună a murit săptămâna aceasta la Spitalul din Botoşani în urma unei intoxicaţii cu nitriţi. Mama i-ar fi pregătit mâncarea cu apă dintr-o fântână contaminată din comuna Călăraşi, unde locuiesc. Atât familia fetiţei, cât şi vecinii acesteia beau apă din acelaşi loc, fără să ţină cont de recomandările specialiştilor. Situaţia este îngrijorătoare, mai ales că analizele apei din fântâni nu vor mai fi decontate.

Fetiţa de o lună a fost adusă în stare extrem de gravă la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Botoşani, „cu cianoză generalizată, cu plafonarea privirii, cu respiraţii modificate, cu ghespinguri deci, cu respiraţii preterminale”, a declarat Cătălin Mihailuc, medic pediatru în Serviciul de Urgenţă de la Spitalul Judeţean Botoşani.

În ciuda eforturilor medicilor, bebeluşul a murit. Mama le-a spus medicilor că, încă de la naştere, şi-a hrănit copilul cu lapte de vacă, lapte praf şi ceai făcute cu apă din fântână.

Oamenii din zonă spun că apa lor este bună, deşi au fost atenţionaţi de autorităţi să nu o consume. „Da' de unde să bem, ce are apa? Noi, bătrânii, nu avem nimic. Eu ştiu, copiii poate să aibă... nu ştiu”, a declarat bunicul fetiţei. „De aicea beau, dau şi la animale şi la copii, tot de aici. N-au păţit nimic”, susţine o vecină.

Primarul comunei Călăraşi spune că nu are bani pentru a face analizele necesare. 90% dintre locuitori sunt racordaţi la reţeaua de apă stradală şi doar cei cu venituri foarte mici nu şi-au permis să îşi instaleze pompe în curte.

Situaţia este îngrijorătoare, mai ales că analizele apei din fântâni nu vor mai fi decontate.

Programul prin care medicii de familie primeau bani pentru aceste teste a fost sistat de Ministerul Sănătăţii, iar oamenii spun acum că nu au cum să plătească peste 200 de lei pentru analize.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri