Brașov. Date personale ale datornicilor, publicate pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate

Data publicării:
11022013 20date-48860

Braşovenii sunt revoltaţi că numele lor şi adresa lor au fost făcute publice pe internet. Mai mult, oamenii spun că nu au primit nicio înştiinţare din care sa rezulte că ar avea datorii la fondul naţional de sănătate. Decizia Casei este una controversată, pentru că, în urmă cu doi ani, instituţia a primit o amendă de 3.000 de lei de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal tocmai pentru că a publicat pe internet datele personale ale celor care aveau datorii. Funcţionarii susţin însă că nu au încălcat legea şi că normele care reglementează regimul datele personale sunt interpretabile.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că au trimis nenumărate scrisori de informare către contribuabili, însă acestea s-au întors la expeditor, fie pentru că oamenii nu erau acasă când a venit poștașul, fie şi-au schimbat adresa. Aceeaşi situaţie a fost şi în 2010, când Casa de Asigurări Braşov a postat pe site lista datornicilor. Deși atunci a fost amendată pentru că a dezvăluit date cu caracter personal, funcționarii spun că această metodă nu este ilegală.

„Ne-au fost aprobate, deoarece această modalitate de a fi anunţaţi asiguraţii pe site-ul instituţiei este o procedură, ultima la care se recurge conform codului de procedură fiscală”, a explicat Luminiţa Niţu, director Relaţii Contractuale CASJ Braşov.

Totuși, localnicii din Brașov care apar pe listă sunt revoltaţi că numele și adresele lor au apărut pe internet.

Mai greu află un contribuabil dacă e dator sau nu

Pe de alta parte, dacă un contribuabil din Brașov vrea să știe dacă este sau nu dator la stat, trebuie să se înarmeze cu răbdare. Pentru a afla dacă sunteţi pe lista datornicilor, trebuie să intraţi pe site-ul Casei de asigurări, iar în partea laterală a site-ului veţi găsi decizii de impunere şi titluri executorii. Intraţi în forum, iar acolo găsiţi lista publicată de casa de asigurări.

Cei care se află pe aceste liste sunt nevoiţi ca în termen de 45 de zile să îşi achite datoriile pe care le au către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Dacă ştiu că nu au astfel de restanţe, trebuie să aducă acte doveditoare că au plătit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri