Bucureştenii care hrănesc maidanezii nu vor mai fi amendaţi. Ce amenzi riscă posesorii de câini

Data publicării:
maidanezi mfax-67482

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) s-au aflat patru proiecte de hotărâre ce au avut în vedere atât câinii vagabonzi de pe raza Capitalei, cât şi pe cei care au stăpâni.

Toate cele patru proiecte au fost aprobate de consilierii generali, însă nu fără a fi propuse şi supuse la vot diferite amendamente.

Astfel, la proiectul prin care se dorea amendarea cu până la 5.000 de lei a persoanelor care hrănesc câinii pe domeniul public, acestei propuneri i-a lipsit un vot pentru a fi aprobată. În aceste condiţii, bucureştenii care hrănesc câinii vagabonzi nu vor fi amendaţi.

La proiectul de hotărâre privind controlul reproducţiei câinilor în Capitală, au fost votate mai multe amendamente ce stabilesc că persoanele fizice care deţin câini sunt obligate să-i declare şi să-i sterilizeze.

Astfel, în cazul în care, în şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii CGMB, un animal mai mare de patru luni nu este declarat, proprietarul acestuia va fi amendat cu 3.000 de lei.

Consilierii generali au mai aprobat ca fiecare cetăţean poate să plătească o taxă de 150 de lei pe an dacă vrea ca animalul pe care îl deţine să nu fie sterilizat.

În cazul ONG-urilor, se vor plăti 3.000 de lei atât pentru nedeclararea tuturor activităţilor legate de câini, cât şi dacă nu se doreşte sterilizarea acestora.

„Avem multe rapoarte privind numărul de câini declaraţi de ONG-uri ca fiind sterilizaţi, iar la controalele desfăşurate am găsit animale nesterilizate în adăposturi. De aceea, ONG-urile trebuie să declare toate activităţile legate de aceste animale, în caz contrar ONG-urile fiind amendate cu 3.000 de lei”, a declarat coordonatorul de proiect ASPA, Răzvan Băncescu.

Potrivit acestuia, şi adopţiile câinilor au fost reglementate prin hotărârile aprobate vineri, astfel că, anual, o persoană fizică poate adopta fără taxă un singur animal, iar ONG-urile pot adopta, fără taxă, 100 de patrupede.

În cazul persoanelor fizice, cei care vor dori să adopte mai mult de un animal pe an vor plăti o taxă de 150 de lei pentru fiecare exemplar în plus. Aceeaşi sumă va fi plătită de ONG-uri la fiecare adoptare după depăşirea celor 100 de exemplare fără taxă.

Amenzile privind nedeclararea animalelor vor fi aplicate de poliţiştii locali, iar persoanele care se vor prezenta la sediul ASPA pentru declararea animalelor urmează să primească un card cu serie unică, pe care vor fi trecute datele câinilor cu stăpân din Capitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri