Bucureşti. Aleşii locali, bulversaţi de sistemul de vot

Data publicării:
vot primarie

Aleşii locali de Bucureşti ar fi trebuit să folosească pentru prima dată sistemul de vot electronic, instalat încă de acum un an şi jumătate. Fiecare consilier a primit o cartelă pe care urma să o introducă în aparatul de vot. Deşi aveau în faţă doar trei butoane - da, nu şi mă abţin - , aleşii locali au avut nevoie de training.

Până să deprindă tainele votului electronic, unul dintre consilieri a atras atenţia că acest sistem de vot ar încălca legea.

Doru Giugula, consilier general PSD: „Deocamdată, în cadrul Consiliului General, nu există o hotărâre de consiliu care să stabilească că votăm electronic”.

Hotărâre pe care tot consilierii locali ar fi trebuit să o ia. Rând pe rând, aleşii au făcut campanie pentru cele două sisteme de vot.

Cornel Pieptea, viceprimar al Capitalei: „Votul electronic va permite ca în afară de persoanele prezente azi în sală toţi bucureştenii să poată vedea cum a votat fiecare consilier”.

Lucian Iliescu, consilier general PMP: „Eu vă propun să fie unanimitate şi să se voteze cum s-a votat timp de trei ani de zile, că nu ne-au căzut mâinile, să votăm cu mâna ridicată”.

După jumătate de oră de bulversare, aleşii au propus să renunţe la votul electronic. Numai că...

„- Vrem să votăm electronic, aşa cum am promis. Este imposibil să fiţi incapabili să băgaţi o cartelă.

- Supun la vot propunerea grupului PSD de a renunţa astăzi la votul electronic. Cine este pentru?

- Cum votăm, electronic sau...?

- ... de a renunţa astăzi la sistemul electronic.

- Păi şi cum votăm?

- Cine vrea electronic, cine vrea cu mâna.

- Votăm la vedere”.

În cele din urmă, consilierii, care au plătit 180.000 de euro pentru sistemul electronic, au votat tot prin ridicarea mâinii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri