București. Cartiere întregi sunt îngropate în nămeți

Data publicării:
zapezi bucuresti pietoni

Vine o salvare, da? Cum poate să întoarcă? Ai nevoie de o manevră, ia foc ceva. Ce facem? Uitaţi, oameni bătrâni, se duc la pâine, alunecă. Sub zăpada asta e gheaţă”, spune reporterului un locatar care a ieșit la deszăpezit.

Prioritate la deszăpezit au avut, zilele acestea, drumurile principale din Capitală. În cartiere, însă, printre blocuri, zeci de străzi au rămas acoperite de zăpadă, iar oamenii se luptă singuri cu nămeţii.

Așa se face că în multe cartiere, singura şansă pe care o au oamenii ca să iasă din curte este să treacă prin nămeţii de zăpadă. Pe stradă se poate merge doar pe urmele maşinilor

Nu trec plugurile pe aici. Foarte rar. Oricum, nu din partea primăriei”, spune un locatar. „Pe stradă, aşa este toată iarna, cât timp cadă zăpadă, aşa este”, întărește un altul.

De două zile ninge fără oprire, aşa că şoferii s-au trezit cu maşinile blocate în parcări.

Nu am văzut pe nimeni şi nici nu cred că o să apară cineva”, se plânge un bărbat care își deszăpezește mașina. Oamenilor le ia 45 de minute, o oră ca să-și scoată mașinile din troiene. „Mulţumim domnului primar Onţanu, care ne-a ajutat în toate”, spune ironic un bucureștean din sectorul 2.

Obosiţi să cureţe zăpada, unii bucureşteni şi-au ieşit din fire. „Sunt cu lopata în mână şi o dăm, iar se depune, iar o dăm, noi nu mai avem case, nu mai avem servici, nu mai avem nimic", se plânge unul dintre ei.

Utilajele nu vor ajunge prea curârnd pe străzile laterale. „Cuvântul de ordine astăzi este pluguire, îndepărtarea de pe carosabil, urmând să începem şi transportul ei de pe marile bulevarde sau din intersecţiile mari, ca să nu încurce, că nu mai au unde să o dea deoparte", a anunțat, duminică dimineața, primarul Sorin Oprescu.

Probleme au şi pietonii. Mersul pe trotuarele din Capitală a devenit, zilele acestea o adevărată aventură. Zăpada ar ajunge pe alocuri până la genunchi. Pentru că le este imposibil să parcurgă trotuarele de la un capăt la celălalt fără să cadă, oamenii preferă, mai degrabă, să meargă pe şosea.

„Nu-i trotuar. Am mers până aici şi aici nu puteam să cobor să mă ajute cineva”, spune o femeie mai în vârstă.

Pentru deszăpezirea străzilor din Bucureşti lucrează 336 de utilaje.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri